Μπλόκο στις συντάξεις για όσους έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Δεν θα μπορούν να αιτηθούν την συνταξιοδότησή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

421412Ετσι για να ξεμπλοκαριστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης πάνω από αυτά τα ποσά θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ την διαφορά και τα υπόλοιπα θα συμψηφίζονται και παρακρατούνται σε έως και 40 μηνιαίες δόσεις από τους υποψήφιους συνταξιούχους, ακόμη κι αν έχουν διαδοχική ασφάλιση.
Τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στη διαδικασία καθορίζει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με αυτήν, το οφειλόμενο ποσό θα παρακρατείται από τον φορέα που απονέμει τη σύνταξη, σε έως και 40 μηνιαίες δόσεις, και θα αποδίδεται στα άλλα
Η υπουργική απόφαση προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία:
α) Η παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από τον τελευταίο φορέα, αυτόν δηλαδή που με βάση τη νομοθεσία για τη διαδοχική ασφάλιση απονέμει τη σύνταξη.
β) Το οφειλόμενο ποσό -και έως σε 40 δόσεις- που θα παρακρατείται από το ταμείο που απονέμει τη σύνταξη αποδίδεται σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία στα οποία ο ασφαλισμένος έχει χρέη.
Εάν διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τότε θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο.
Συγκεκριμένα, για οφειλή μεγαλύτερη των 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (μέχρι 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 15.000 στα υπόλοιπα ταμεία) ο ασφαλισμένος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση δε που η συγκεκριμένη οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ ολόκληρη.
Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης εκδίδεται μετά την εξόφληση του επιπλέον ποσού οφειλής από αυτό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Εάν η οφειλή ανέρχεται έως 15.000 ευρώ ή 20.000 όταν συμμετέχων φορέας είναι και ο ΟΑΕΕ, εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο υφίσταται η οφειλή απόφαση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης στην οποία αναγράφεται όλος ο χρόνος ασφάλισης, το ποσό της οφειλής και το όριο ηλικίας, τα οποία διαβιβάζονται στον απονέμοντα φορέα.
Στις περιπτώσεις όπου οι συμμετέχοντες φορείς είναι περισσότεροι του ενός και υπάρχει οφειλή, ο απονέμων φορέας μετά τη γνωστοποίηση της οφειλής από κάθε επιμέρους συμμετέχοντα φορέα, σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες, ελέγχει εάν η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί. Εάν ναι, ο απονέμων φορέας ζητά από τον οργανισμό στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές να κοινοποιήσει εγγράφως στον υποψήφιο συνταξιούχο το ποσό της οφειλής, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *