Μπορεί να αναμένεται “ασφαλιστική άνοιξη” στην Ελλάδα μετά τις εκλογές;

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Διάχυτη είναι η εκτίμηση στον κόσμο της ασφαλιστικής αγοράς ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα μπορεί να  ανακάμψει μέσα στα επόμενα χρόνια, αρκεί βέβαια να υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας.

Οι ζητούμενες παρεμβάσεις είναι εκφρασμένες εδώ και χρόνια από τους θεσμικούς φορείς των ασφαλιστικών εταιριών και των διαμεσολαβούντων, με έμφαση την τελευταία 6ετία, στους παρακάτω άξονες:

Κίνητρα με φοροαπαλλαγές  για την συνταξιοδοτική αποταμίευση μέσα από τα προγράμματα της ιδιωτικής ασφάλισης (ασφάλειες ζωής), καθώς όποια από αυτά τα κίνητρα υπήρχαν στο παρελθόν εξαφανίστηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της παροχής φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποχρεωτική  ασφάλιση των κατοικιών από φυσικά φαινόμενα και κύρια από τους σεισμούς.

Δημιουργία δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα αντικαταστήσουν το σημερινό επικουρικό τομέα ασφάλισης, όπου υπάρχει, και με την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αυτές οι θέσεις και προτάσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών  εν μέσω μνημονίων και πολιτικών εναλλαγών ήταν ανέφικτο να τύχουν κάποιας άμεσης πολιτικής αποδοχής, αν και όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς η οικονομική κρίση ανέδειξε την σημασία τους και την αναγκαιότητα τους προκειμένου να διασφαλιστούν, κύρια, οι μελλοντικές συνταξιοδοτικές προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών.

Στο υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σκηνικό ,με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει  την εφαρμογή του τελευταίου μνημονίου, οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς αναπτερώνονται και ειδικά από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει στην προγραμματική του ατζέντα τόσο την δημιουργία επαγγελματικού πυλώνα ασφάλισης όσο την εφαρμογή κινήτρων για τις ασφάλειες ζωής, από τον τρίτο πυλώνα, την ιδιωτική ασφάλιση.

Σε αντίθεση ο  ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η στήριξη του δημόσιου τομέα της ασφάλισης ( κύριας και επικουρικής) είναι αδιαπραγμάτευτη με προαιρετική την σύσταση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων.

Έτσι, πλέον, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δρομολόγησε τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης προσδοκά σε ένα πιο “φιλικό περιβάλλον” για τις θέσεις της αγοράς από το εκτιμώμενο  αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτές τις εκλογές.

Εφόσον δημιουργηθεί αυτό το “φιλικό περιβάλλον” η εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από την μία μέρα στην άλλη.

Ωστόσο,  σύμφωνα με τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Μητσοτάκης για τον ασφαλιστικό χώρο, μία πρώτη έστω και μικρή θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις ασφάλειες ζωής ή τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, που θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες, θα λειτουργήσει τονωτικά για την ασφαλιστική αγορά.

Βέβαια, υπάρχει και η βασική δέσμευση της ΝΔ για υποχρεωτικό επαγγελματικό επικουρικό τομέα ασφάλισης για νέους ασφαλισμένους. Αυτό όμως ,αναφέρουν γνώστες τους ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι άμεσα εφικτό γιατί θα απαιτούσε δομική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών στη μεταμνημονιακή εποχή.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *