Μύθοι και πραγματικότητα για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση


Του Γιάννη Χαρονικολάου

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ αντιπαραθέσεων για το αν πρέπει να καθιερωθεί ανταποδοτικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση και την συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών σε αυτό.

Η μεν κυβέρνηση χρησιμοποιεί ατυχή και μη τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την ιδιωτική ασφάλιση και τις ασφαλιστικές εταιρίες, όπως της AIG στην Αμερική και της Ασπίς Πρόνοια στην Ελλάδα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποσαφηνίζει ακριβώς ποια ειναι η πρότασή της και αναφέρεται γενικόλογα σε διάφορα μοντέλα από ευρωπαϊκές χώρες.

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί ότι από το 2002, την πρώτη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος Γιαννίτση), έχει νομοθετηθεί η σύσταση και λειτουργία ασφαλιστικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Η σύσταση αυτή γίνεται με προαιρετική συμμετοχή των ασφαλισμένων και η εποπτεία γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τον συγκεκριμένο νόμο, απ ότι προκύπτει από την πρόταση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλει να αξιοποιήσει το κόμμα, αν γίνει κυβέρνηση, κάνοντας υποχρεωτική την ασφάλιση για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα ασφαλίζονται αντί στα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία επικούρησης, με εισφορές 7%, στο νέο σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης.

Επίσης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να μπορούν να συστήνουν επαγγελματικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες, κάτι που είναι και αίτημα των ασφαλιστικών εταιριών.

Δίνοντας, έτσι, την ευχέρεια στον ασφαλισμένο να επιλέγει αν θα είναι ασφαλισμένος π.χ σε ένα δημόσιο κρατικό ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης ή να επιλέξει ένα ταμείο από την ιδιωτική ασφάλιση.

Συνεπώς, πρέπει να γίνει σαφές ότι όταν μιλάμε για επαγγελματικό ταμείο δεν σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος, πχ σε ένα ταμείο ασφαλιστικής εταιρίας, είναι ασφαλισμένος όπως ένας ασφαλισμένος σε ένα οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ασφαλιστικής.

Οι όροι και οι τρόποι σύστασης θα είναι με βάση τα πλαίσια του νόμου και προφανώς θα έχει αυστηρούς όρους και εγγυήσεις, άμεσα ελεγχόμενους από την Εθνική Εποπτεία ( ΤτΕ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιριών και των Επαγγελματικών Ταμείων.

Αρα, δεν θα μπορούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες να συστήνουν επαγγελματικά ταμεία αλλά μόνο αυτές που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που θα ορίζονται από τον νόμο . Και σε καμία περίπτωση η ασφάλιση στο επαγγελματικό ταμείο δεν είναι όπως σε ένα εμπορικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να ελλοχεύουν κίνδυνοι τύπου Ασπις Πρόνοια.

Βέβαια, πρέπει το κόμμα που φέρνει την πρόταση να την αποσαφηνίσει και να την τεκμηριώσει μια και θα λειτουργήσει παράλληλα, από πλευράς υποχρεωτικότητας, με την υπάρχουσα δημόσια Επικουρική Ασφάλιση.

Καθώς, επίσης, να υπάρξουν και αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν πόσο είναι εφικτό για την Ελληνική Αγορά να λειτουργήσει ένα σύστημα υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και με όρους ανταγωνισμού,( δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ) αλλά και του παράλληλα ισχύοντος συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους παλαιούς ασφαλισμένους.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *