Να παγώσουν τα χρέη στον ΟΑΕΕ ζητά από τους βουλευτές η μεγαλύτερη ομοσπονδία εμπόρων της χώρας

Επιστολή στους βουλευτές έστειλε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ αναφέροντας μεταξύ άλλων για το θέμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ
Σας γνωρίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας αποτελεί την μεγαλύτερη ομοσπονδία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχοντας ως μέλη της 60 Εμπορικούς Συλλόγους και εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 10 νομών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ως αντικείμενο έχει την προώθηση και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την εμπορική τάξη και συμβάλλει με τους αγώνες της στην ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΚΑ
Όπως γνωρίζετε αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2009-2017), δημιουργήθηκαν δυσβάστακτες οφειλές σε χιλιάδες ανασφάλιστους, οι οποίες ανέρχονται (ανά άτομο) περίπου στις 60.000€.
Ο μέσος όρος οφειλών από το 2012 έως το 2016 είναι 40.000€, ενώ ο τρέχων τόκος κάθε μήνα για το ποσό αυτό είναι περίπου 200-230€.
Από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν στο Ταμείο (241.367 άτομα).
Στο ποσό οφειλής έχουν χρεώσει στους ασφαλισμένους τα κάτωθι:
1. Τον κλάδο ασθενείας ενώ ήταν ανασφάλιστοι. Διαφορετικά, θα έπρεπε να παραμείνουν ασφαλισμένοι εφόσον χρεώνονταν τον κλάδο ασθενείας.
2. Τον κλάδο σύνταξης με βάση τα χρόνια ασφάλισης, δηλαδή με τεκμαρτά εισοδήματα, ενώ, λόγω σημαντικής μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων, θα έπρεπε να υπολογισθεί με βάση τα κέρδη, όπως γίνεται από το 2017.
3. Τόκους, προσαυξήσεις και τα 30€ υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ που τελικά δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν ως επίδομα ανεργίας λόγω οφειλών οι έμποροι που έκλεισαν.
Περισσότεροι από 40.000 ασφαλισμένοι της χώρας, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν εγκλωβιστεί, καθώς έχουν οφειλή που υπερβαίνει τις 20.000€.
Προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τους χιλιάδες ανασφάλιστους για τους οποίους αποδειγμένα δεν προέκυπταν έσοδα ικανά για να πληρώνουν τις εισφορές τους ή έσοδα από άλλες πηγές, καταθέσεις, κ.λπ. για να ρυθμίσουν ή να βγουν σε σύνταξη, προτείνουμε:
1. Αφαίρεση της χρέωσης του κλάδου ασθενείας, το υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ, τόκων και επιβαρύνσεων, στο 100%.
Χρέωση αναδρομικά του κλάδου σύνταξης, όπως υπολογίζεται σήμερα.
Πάγωμα των οφειλών σε όλους ανεξαιρέτως, είτε κάνουν ρύθμιση είτε όχι.
2. Για όλους ανεξαιρέτως (ενεργούς και μη ενεργούς εμπόρους) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ, να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις, μόνο για ΕΦΚΑ, χωρίς προαπαιτούμενα (π.χ. ταυτόχρονη ρύθμιση σε τράπεζα, ΔΟΥ κ.λπ.), τόκους κ.ά.. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση, να βάζει όσα μπορεί και αυτά να αφαιρούνται από το κεφάλαιο.
3. Εναλλακτικά, με επιλογή του ασφαλισμένου, για όσους αδυνατούν να κάνουν ρύθμιση, να γίνει πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών (έχοντας αφαιρέσει τον κλάδο ασθενείας, τόκους και επιβαρύνσεις), υπολογισμός του κλάδου σύνταξης όπως γίνεται σήμερα και παρακράτηση από την σύνταξη ή κατά την συνταξιοδότηση να γίνεται μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο.
4. Να αυξηθεί το όριο οφειλής που παρακρατείται από την σύνταξη, από τις 20.000€ στις 50.000€ και να παρακρατείται το 15% της οφειλής από την σύνταξη ή να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, από 40 που είναι σήμερα.
Το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο να καταβάλλεται σε 12 μήνες έναντι 2 μηνών που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να δίνεται στον ασφαλισμένο ολόκληρη η σύνταξη ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
5. Για όσους είχαν ανέβει κλίμακα προαιρετικά και πλήρωναν χρήματα πλέον της υποχρεωτικής τους εισφοράς, η διαφορά αυτή, για όσα χρόνια πλήρωναν επιπλέον, να αφαιρεθεί από τις οφειλές που έχουν σήμερα, με συμψηφισμό.
6. Για όσους έχουν καθαρό φορολογητέο ποσό άνω των 30.000€, το ποσοστό υπολογισμού του κλάδου σύνταξης να μειώνεται ώστε να μην δημιουργεί μεγάλη δαπάνη για τον ασφαλισμένο.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

4 Comments

 1. Μια ερωτηση παλικαρια.
  Αυτοι που ολα αυτα τα χρονια πληρωσαν με τεραστιες θυσιες ολες μα ολες τις υποχρεωσεις τους για να μην χρωστανε δεν επληγησαν απο την οικονομικη κριση;
  Σε αυτους τους συνεπεις θα επιστραφουν χρηματα ή θα ειναι τα κορόιδα στην υγεια των οποιων θα πινουν οι εξυπνοι που φεσωσαν τον τόπο.
  Κι αν ειναι ετσι, δηλαδη δεν τρέχει και τίποτα αν δεν πληρώνεις εισφορές, γιατί να πληρώνουμε από δω και πέρα και να μην τα τρώμε… αλλού; Ε;

  1. Αγαπητέ πλήρωνα για πάνω από 25 χρόνια και μετά ,,κόλλησα!
   Το εισόδημά μου συρρικνώθηκε και δε ξεπέρασε ποτέ τα 700 Euro/Μήνα.

   Τι θα πρέπει να γίνει για να μην νιώθεις κοροΐδο απέναντί μου;

   Θα σε ικανοποιούσε εάν μου έκαναν κατάσχεση το σπίτι μου ή να μη μου έδιναν καθόλου σύνταξη (σε 5 χρόνια) έως εξοφλήσω τα 28000 που έγιναν 40000; Τι προτείνεις στη δική μου περίπτωση

 2. Το ποιο έντιμο και δίκαιο είναι:
  Να αφαιρεθεί όλο το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αφού δεν τα παρείχε ο ασφαλιστικός φορέας.

  Να υπολογιστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για όλο αυτό το διάστημα σύμφωνα με την κερδοφορία της επιχείρησης με ελάχιστο προβλεπόμενο ποσό αυτό που ισχύει σήμερα.

  Να αφαιρεθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.

  Τώρα όσον αφορά τις “δικαιολογημένες” κατά μία έννοια φωνές όπως αυτή του με ψευδώνυμο CHRIS έχω να πώ τα εξής:

  Εσείς αγαπητέ CHRIS είχατε την δυνατότητα και πληρώνατε με κόπο όπως λέτε και δεν έχω λόγους να μην σας πιστεύω.

  Εγώ που με ένα περίπτερο στην επαρχία και με ένα εισόδημα κατά μέσον όρο 600 Euro πως θα μπορούσα να πληρώσω τα περίπου 500 Euro το μήνα; Πριν την κρίση μπορούσα και πλήρωνα για 26 χρόνια. Τώρα τι τους προτείνετε να μου κάνουν; Να μη μου δώσουν σύνταξη; Να μου πάρουν το σπίτι; Τι αλήθεια θα ήταν αυτό που θα σου έκανε να μη νιώθεις όπως λές “κοροίδο” απένατι σε εμένα;

 3. Περίμενε μεγάλε.
  Η ερώτησή σου, όπως και το πρόβλημα εν γένει, έχει εύκολη απάντηση, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι , με την τωρινή κατάσταση που διαβιούμε όλοι μας από πλευράς δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός των συντάξεων , ανέφικτη.
  Το πιο δίκαιο και άρα αυτό που δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να μην νιώθει κορόιδο , θα ήταν να εξισωθεί η ελάφρυνση που επιζητείται για όλους τους ασφαλισμένους , ανεξάρτητα από το αν ήταν συνεπείς ή ασυνεπείς στις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους φυσικά αναδρομικά.
  Αυτό οπως καταλαβαίνεις θα σήμαινε ότι ακριβώς όσο θα ήταν σε ευρώ η ελάφρυνση που ζητάς , και φυσικα εύχομαι να πάρεις ,σύμφωνα με τον δικό σου εργασιακό βίο τόσο ακριβώς θα έπρεπε να είναι σε ευρώ και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και σε μένα ή/και σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλισμένο ήταν συνεπής.
  Μην ξεχνάς ότι χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια πιθανότατα πλήρωναν, και καμμιά φορά πλήρωναν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προσαυξήσεις και φυσικά εισφορές.

  Αυτά.

  Τέλος, θέλω να ευχηθώ να βρεθεί λύση στο πιθανότατα παρόμοιο πρόβλημα πολλών ομοιοπαθών.
  Φιλικά ,

  Χρήστος

  Υ.Γ
  Σκόπιμα δεν αναφέρω προσωπικά οικονομικά στοιχεία ,που ίςως να έκαναν πιο έυκολη τη σύγκριςη μεταξύ της περίπτωςης που αναφέρεις και της δικής μου, και φυςικά δεν αναφέρω την τωρινή οικονομική μου κατάσταση γιατί μπορεί να … συγκινηθούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *