Νομική «τρύπα» στη διακοπή ασφαλιστήριων συμβολαίων

Ιδιαίτερo ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά αλλά και για τους διαμεσολαβούντες προκαλεί η νομική γνωμάτευση που αναφέρεται παρακάτω σχετικά με την διακοπή ασφαλιστικών συμβολαίων , καθώς συζητείται η απευθείας πληρωμή τους στις ασφαλιστικές εταιρίες.
Με την από 10/5/2013 έγγραφη γνωμάτευση του έμπειρου και εξειδικευμένου Νομικού της Θεσσαλονίκης κ. Σωτηρίου Λευκαρίτη, επικεφαλής πολυάριθμης ομάδος Νομικών Συνεργατών της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, επισημαίνονται τα εξής αποκαλυπτικά:
«Σύμφωνα με το άρθρο 11α, παρ.2 του Π.Δ 237/1980, όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 9 του Ν.3557/2007, ο λήπτης της ασφάλισης ή ο ασφαλισμένος μπορούν να καταγγέλλουν την ασφαλιστική, οποτεδήποτε, με γραπτή δήλωση η οποία επιδίδεται στον ασφαλιστή ή σε εξουσιοδοτημένο από αυτόν διαμεσολαβητή, επί αποδείξει.
Τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση αυτής στον ασφαλιστή».
Επομένως και αφού τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται τριάντα (30) ημέρες από την «καταγγελία» της ασφαλιστικής σύμβασης, δεν πρόκειται στην ουσία και πράξη περί καταγγελίας αλλά περί αναγγελίας καταγγελίας πριν από τριάντα (30) ημέρες, αφού και δια των ιδίων διατάξεων του νόμου ο λήπτης ή ο ασφαλιζόμενος θεωρούνται και είναι ασφαλισμένοι για τις τριάντα ημέρες μετά την «καταγγελία», άρα ευθύνεται ο ασφαλιστής για κάθε ζημία που θα προξενήσει ο ασφαλιζόμενος και ο οποίος υποχρεούται στην καταβολή των αντίστοιχων ασφαλίστρων των τριάντα ημερών, αλλά δεν γνωρίζει πώς και γιατί τα οφείλει!
Αυτά δεν διευκρινίζονται από τις διατάξεις του νόμου και έτσι κάθε πονηρός (ποιός δεν είναι;) εκμεταλλεύεται την «τρύπα» και κερδίζει σε βάρος της πολλαπλά ζημιούμενης ασφαλιστικής εταιρίας, που είναι παγιδευμένη από τον νόμο.
Επειδή όμως -και αδιαφόρως της συμφωνίας ασφαλιστή και ασφαλιζομένου για την ακύρωση της ασφαλιστικής σύμβασης- έναντι του τρίτου παθόντα, τα αποτελέσματα της ακύρωσης «ισχύουν μετά από δεκαέξι (16) ημέρες από την γνωστοποίηση στο Κέντρο Πληροφοριών από τον ασφαλιστή» -άλλη «τρύπα» εδώ- συνάγεται ότι μεσολαβεί ένα συνολικό χρονικό διάστημα σαρανταέξι (46) ημερών, κατά το οποίο συμβαίνουν πολλές παρεξηγήσεις και γίνονται απίστευτες εκμεταλλεύσεις σε βάρος πάντα του υπόχρεου ασφαλιστή για καταβολή αποζημίωσης, ενώ ακόμη και οι έντιμοι διαμεσολαβητές δύσκολα μπορούν να εισπράξουν ασφάλιστρα 46 ημερών για ασφάλιση, που υποτίθεται ότι ακυρώθηκε και δεν καλύφθηκε στο μεταξύ από άλλη εταιρία.
Τα ίδια ισχύουν και στις περιπτώσεις υποχρεωτικής ανανεώσεως της ασφάλισης οχημάτων, αδιαφόρως θελήσεως ή μη του διαμεσολαβούντος προσώπου, όταν δεν έχει έγγραφη δήλωση του ασφαλιζομένου ή του λήπτη της ασφάλισης.
Τα σοβαρά προβλήματα αυτά ίσως επιλυθούν με την σχεδιαζόμενη ρύθμιση καταβολής των ασφαλίστρων και μη ανανεώσεως αν δεν προκαταβληθούν τα ασφάλιστρα, που αποδίδεται δια του τύπου στις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέχρι τότε όμως η κάθε ασφαλιστική επιχείρηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της με ειδικά έντυπα και υπογραφές του ασφαλιζομένου για την προστασία της ίδιας, των συνεργατών της και κυρίως των ασφαλιζομένων της με κατάλληλη ενημέρωσή τους για τις διατάξεις του νόμου με τις… «λακκούβες»!
Πηγή : INTERFAX

Μοιραστείτε το !


Ένα Σχόλιο - Γράψε ένα σχόλιο

 1. Ολα αυτα που αναφερετε,ειναι πολυ ωραια και πολυ σωστα! Αυτο που εγω δεν καταλαβαινω,ειναι:ΤΩΡΑ το ανακαλυψατε? Ισχυει εδω και πολλα χρονια!
  Εγω προσωπικα,εχω μιλησει με εταιρειες και τους εχω πει (χρονια πριν),οτι δε μπορω να καταλαβω αυτο το σημειο του νομου.Εμεις,οι διαμεσολαβητες,τους ”απειλουμε” πως μολις το ακυρωσουμε,θα μεινουν ανασφαλιστοι και οι εταιρειες,τους στελνουν αυτη την επιστολη και μας διαψευδουν! Ας αλλαξει αυτο,κανεις δε διαφωνει!
  Το οτι το συνδεουν οι εταιρειες με την εισπραξη απο τους διαμεσολαβητες,ειναι που ενοχλει! Τωρα οι εταιρειες,θυμηθηκαν τους νομους!Τωρα θυμηθηκαν τους κινδυνους απο τους πονηρους….?Οι καημενες,οι αθωες….
  Αυτες οι ιδιες δεν ειναι που εδιναν γη και υδωρ σε αναξιοπιστους συνεργατες,με τεραστιες προμηθειες και απιστευτο χρονο αποδοσης? Ή μηπως δε γνωριζαν με ποιους ειχαν να κανουν? Τωρα,ξαφνικα,οι εταιρειες δε θελουν τα δικτυα γιατι νομιζουν πως δε τα χρειαζονται.Νομιζουν πως θα μπορουν και χωρις διαμεσολαβητες! Ας δοκιμασουν λοιπον…Εμπρος στο δρομο που χαραξε η anytime!Ας προσπαθησουν να καταστρεψουν κι αυτη την κοινωνικη ομαδα.
  Γιατι,περι αυτου προκειται! Δεν απασχολει τωρα τιποτε αλλο τις εταιρειες παρα μονο να πεταξουν εξω τα δικτυα και να εισπραττουν εκεινες.Γι αυτο και ”ανακαλυπτουν” κενα στους νομους.Θα τα καταφερουν καλυτερα?Ετσι πιστευουν,γιατι δεν ξερουν τι γινεται εξω απο τις γραφειαρες τους!!Δε γνωριζουν τι περναει ενας διαμεσολαβητης για να κρατησει και να εξυπηρετησει ενα συμβολαιο..Μαλλον ομως,τους βολευει να μην υπαρχει.Ουτε στη ζημια να τον ζαλιζει,ουτε τιποτε!Αλλωστε,ποσο θα ζαλισει ενας πελατης μονος του απο τον υπολογιστη του ή τηλεφωνικα?Καποια στιγμη θα βαρεθει!Εκει ειναι το θεμα!Εκει ειναι η πονηρια!!
  Εγω,απο τη δικη μου θεση(του διαμεσολαβουντα),εχω να πω πως υπαρχουν πολυ αξιολογοι συναδελφοι,οι οποιοι δουλευουν αψογα,ποτε δεν εχουν απασχολησει αρνητικα τις εταιρειες,εχουν βαλει χρηματα απο την τσεπη τους απειρες φορες για να ειναι ενταξει απεναντι στις εταιρειες ΚΑΙ στους πελατες,εχουν υποστει κλεισιματα εταιρειων που τους εχουν στοιχισει και χρηματα ,αλλα και πελατολογιο (αληθεια,εκει,δεν εχει κενα ο νομος?),εχουν πληρωσει και πληρωνουν τεραστιους φορους και τωρα?Τωρα,πρεπει να πληρωσουν παλι αυτοι οι ιδιοι,οι σωστοι ! Μαζι με τα ξερα,θα καουν και τα χλωρα.
  Δε νομιζω πως υπαρχει κανεις να πιστευει πως ολα αυτα ανακαλυφθηκαν τωρα,ξαφνικα!Απλα,για αλλη μια φορα αποδεικνυεται πως στην αναστατωση και την αναμπουμπουλα,ο λυκος χαιρεται !!!!

  Reply

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *