Ν. Μηταράκης: Αναγκαιότητα ενίσχυσης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη σε εκδήλωση για τη συνεργασία της Swiss Re με την Prudential Marghios & Partners, με θέμα τη θωράκιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand στην Αθήνα.
Η ομιλία του κ Μηταράκη έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρέσβη
κ. Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα την έναρξη της συνεργασίας της PrudentialMarghiosμε τη Swiss. Η σύμπραξη ενός ελβετικού κολοσσού και μιας σημαντικής στο χώρο της ελληνικής εταιρείας καταδεικνύει δύο ζητήματα:
Αφενός δείχνει ότι ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό επιχειρείν μπορούν να αναπτυχθούν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγαλύτερων παικτών του εξωτερικού. Έτσι θα ξεκινήσει και θα προχωρήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.
Αφετέρου, έχει ανοίξει η συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση και μιλάμε ανοιχτά για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Ταμείων που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
Κυρίες και κύριοι
Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζει και η Ευρώπη, αλλά κυρίως η χώρα μας.
Και αυτή δεν είναι άλλη από το δημογραφικό και τις αλλαγές που φέρνει στο μέγεθος και τη σύνθεση του πληθυσμού, στην οικονομία και το σχεδιασμό του ασφαλιστικού, της υγείας και του συστήματος πρόνοιας.
Είναι ένας κίνδυνος, αλλά και μια πρόκληση που αντί να μας φοβίζει πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση.
Όπως, πρέπει να εξασφαλίσουμε την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Να προσφέρουμε σιγουριά όχι μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους και εργαζόμενους αλλά και στη νέα γενιά, τα παιδιά που σήμερα δεν πιστεύουν στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σταδιακά εξειδικεύεται:
Να δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά για τις επόμενες δεκαετίες.
Να στηρίξουμε πραγματικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Να μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε μοχλό ανάπτυξης αντί για τροχοπέδη που είναι σήμερα.
Να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα των συνταξιούχων που σήμερα έχει φτάσει στο απόγειό της λόγω και της προσωπικής διαφοράς, όσο και λόγω των αναδρομικών. Και που αυτή η αβεβαιότητα δυστυχώς καλλιεργείται και επιτείνεται από τη στάση της κυβέρνησης.

Ο πρώτος πυλώνας διατηρείται ως δημόσιος και αναδιανεμητικός, με δικαιότερη σχέση εισφορών και συντάξεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δέσμευση μας για μείωση των εισφορών για όλους, μισθωτούς και επαγγελματίες ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και μα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Δημιουργώντας χώρο για αποταμίευση και επένδυση.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση γίνεται στον δεύτερο πυλώνα, με μια νέα, σύγχρονη επικουρική για τους νέους ασφαλισμένους, ενώ εξετάζουμε και τη δυνατότητα προαιρετικής συμμετοχής και των παλαιών ασφαλισμένων.
Στον πυρήνα του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση των επικουρικών ταμείων και η κεφαλαιοποίηση των εισφορών, ώστε κάθε ασφαλισμένος να έχει το δικό του ασφαλιστικό κεφάλαιο.
Βασικό εξάλλου είναι και το δικαίωμα κάθε ασφαλισμένου να επιλέξει τον φορέα ασφάλισης ανάμεσα στο Δημόσιο (ΕΤΕΑΕΠ), Επαγγελματικά Ταμεία ή Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες.
Πάντα όμως υπό το στενό έλεγχο και την εποπτεία των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών.
Ταυτόχρονα εξετάζουμε το υφιστάμενο πλαίσιο και αξιολογούμε πού πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και ποιες πρέπει να είναι αυτές, ενώ προετοιμαζόμαστε και για τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπως το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό προϊόν.
Στόχος είναι η επικουρική σύνταξη να αποτελεί πραγματικά πυλώνα, δηλαδή στήριγμα του εισοδήματος των συνταξιούχων και όχι φιλοδώρημα όπως είναι σήμερα.
Τέλος μιλάμε για φορολογικά κίνητρα και στην προαιρετική ασφάλιση, δηλαδή στοντρίτο πυλώνα.
Θέλουμε ένα σύστημα δηλαδή, κατά το πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και δυτικών οικονομιών.
Στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου ασφαλιστικού θέλουμε το διάλογο με εσάς, τους ανθρώπους της αγοράς.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην κοινή επιχειρηματική πορεία της PrudentialMarghiosμε της SwissRe
Σας ευχαριστώ.


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *