Οι ασφάλειες υγείας έφεραν ανάκαμψη στην παραγωγή ασφαλίστρων μέσα στο 8μηνο


Στο -0,9% έκλεισε ο συνολικός δείκτης παραγωγής ασφαλίστρων των Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιριών, μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, με το δείκτη των λοιπών γενικών ασφαλίσεων ( εκτός αστικής ευθύνης οχημάτων) να παρουσιάζει άνοδο 10,3%.

436363

Πιο συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015,ο κλάδος ζωής στην παραγωγή ασφαλίστρων είχε αρνητικό πρόσημο 2,6%, ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων θετικό πρόσημο 0,8% και συνολικά η παραγωγή ασφαλίστρων σε όλους τους κλάδους αρνητικό πρόσημο 0,9%. (πίνακας )
93224455
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Τον Αύγουστο του 2016, οι ασφαλίσεις Ζωής αύξησαν την παραγωγή τους σε μηνιαία βάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν επίσης άνοδο (ο έκτος μήνας με αύξηση εντός του οκταμήνου του 2016) με συνέπεια να καταγραφεί αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων σε μηνιαία βάση (+25,1%) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εντός του 2016.
Σαν συνέπεια, η μείωση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων του οκταμήνου Ιανουαρίου- Αυγούστου περιορίστηκε στο -0,9%, έναντι του αντίστοιχου οκταμήνου του 2015.

Σχετικά με τα στοιχεία των ασφαλίσεων Ζωής, επισημαίνονται ιδιαιτέρως τα εξής:
1) Κατά τον μήνα Αύγουστο του 2016, οι ασφαλίσεις Ζωής επανάλαβαν την αύξησή τους έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015, φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες παρατηρούνταν μεγάλη μείωση στην παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.
2) Όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, η παραγωγή του κλάδου IV.2 Υγείας, κατ’εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται πλέον στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών όπου μερίζεται στους κλάδους 1. Ατυχημάτων και 2. Ασθενειών. Κατά αυτό τον τρόπο, η παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου μηδενίζει από τον Ιανουάριο του 2016 ενώ αντιστοίχως ενισχύεται η παραγωγή των αντίστοιχων κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών.
3) Κατά τον μήνα Αύγουστο του 2016, ο κλάδος ΙΙΙ. Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-28,3% έναντι του Ιουλίου του 2016), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).
4) Η ανωτέρω καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (περί τα 164 εκατ. € το πρώτο οκτάμηνο του 2016), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων. Θεμελιώνεται θεωρητικά1 η προσέγγιση ότι «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Έρευνας εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *