Οι ασφαλιστές έβαλαν στη “μαύρη λίστα” … τον ασφαλιστικό Τειρεσία

Ικανοποίηση επικρατεί στον κλάδο των μεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που απέρριψε το αίτημα της εποπτικής αρχής και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), για τη δημιουργία και τήρηση αρχείου με δεδομένα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά.
Στο σκεπτικό της απόφασης, η Αρχή τονίζει πως «η ΕΑΕΕ δεν απέδειξε με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία ή δικαστικές αποφάσεις ή άλλα στοιχεία ότι η ζημία που παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά οφείλεται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό στην μη απόδοση ασφαλίστρων από τους διαμεσολαβητές, ώστε να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου από τις φερόμενες ως παράτυπες συμπεριφορές που θα καταχωρούνται στο αρχείο».

Σημειώνει μάλιστα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πως «οι μαύρες λίστες, κατά κανόνα, συνεπάγονται επιβλαβή αποτελέσματα για τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτές και ενδέχεται να επιφέρουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων εμποδίζοντας την πρόσβαση τους σε συγκεκριμένη υπηρεσία ή ζημιώνοντας την υπόληψή τους».

Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:

«Το Ε.Ε.Α είναι περήφανο που μαζί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τους Συλλόγους των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κατάφεραν να αποτρέψουν μια παράλογη εξέλιξη, με τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας» που θα κρατούσε τους Διαμεσολαβητές όμηρους στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορθώς έκρινε πως ούτε τα στοιχεία που προσκόμισαν η ΕΑΕΕ και η Τειρεσίας Α.Ε., αλλά και ούτε οι επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αρκούν για να δικαιολογηθεί η λειτουργία του «Ασφαλιστικού Τειρεσία». Η απόφαση της Αρχής θεώρησε εύλογες τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν το ΕΕΑ, η ΚΕΕΕ, καθώς και οι ΠΑΟΔ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και ΣΕΜΑ, όσον αφορά τον περιορισμό της ιδιωτικότητας και της πρόσβασης στην αγορά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των οποίων τα ονόματα θα δημοσιοποιούνταν σε αυτή τη λίστα.

Στη βάση αυτής της απόφασης οι Ασφαλιστικές Εταιρίες και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές μπορούν τώρα να οικοδομήσουν μια νέα ειλικρινή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν σε ένα καλόπιστο διάλογο για την βελτίωση των όρων λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών».

«Η απόφαση την οποία έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απορρίπτοντας την πρόταση περί ίδρυσης και λειτουργίας Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά, πέρα από το ότι εκφράζει απόλυτα τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΜΑ, συμβάλλει τα μέγιστα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές, δεδομένου ότι θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η αγορά στο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Γιώργος Καραβίας, με αφορμή την απόφαση της αρμόδιας Αρχής.

Ο κ. Καραβίας είπε ότι ο ΣΕΜΑ τέθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του μέτρου αυτού, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Μοιραστείτε το !


Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *