Οι ασφαλιστές των Χανίων ενημερώνουν για απόφαση του Α.Π σχετικά με τις άδειες οδήγησης και την ασφαλιστική κάλυψη

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων ενημερώνει τους ασφαλισμένους σχετικά με δικαστική απόφαση του Αρειου Πάγου για την ασφαλιστική αποζημίωση και τις άδειες οδήγησης . Η Ανακοίνωση έχει ως έξης:

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του (ΑΠ 379/2021), έκρινε πως εξαιρούνται από την ασφάλιση οι ζημιές από οδηγό, ο οποίος στερείται άδειας οδήγησης.

Βάσει της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να αποζημιώσουν ζημιές από οδηγούς που κατά το χρόνο του ατυχήματος:

Α) είτε δεν κατέχουν την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης (δίπλωμα οδήγησης)

Β) είτε έχει λήξει η διάρκεια ισχύος της και δεν ανανεώθηκε έγκαιρα

Ο τυχόν ισχυρισμός του οδηγού που έχει εμπλακεί  σε τροχαίο ατύχημα, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, ότι γνωρίζει να οδηγεί, άρα η έλλειψη διπλώματος δεν επηρεάζει την έκβαση του ατυχήματος, μετά την απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Δεν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να εξαναγκαστεί η ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα.

Εφιστούμε την προσοχή στους συμπολίτες μας για τα εξής:

  • Να οδηγούν πάντα τα οχήματα τους με την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης
  • Οι οδηγοί των οποίων το δίπλωμα οδήγησης χρήζει ανανέωσης, να φροντίζουν αυτό να ανανεώνεται πριν τη λήξη του. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης ισχύος και της ετεροχρονισμένης ανανέωσης της άδειας οδήγησης, δεν καλύπτεται πλέον ασφαλιστικά.


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *