Οι Ασφαλιστικές ΕΠΥ, τα “λουκέτα” και γιατί δεν είναι όλες ίδιες

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Ενώ η ασφαλιστική αγορά στη χώρα έχει μπει σε μια καλή ρώτα στην μετά Solvency II εποχή και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα αφερεγγυότητας κατά καιρούς έχουμε μικρές  αναταράξεις από ασφαλιστικές που έχουν δραστηριότητα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ)

Δραστηριότητα που είναι πλέον καθιερωμένη από το κοινοτικό δίκαιο  για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και θα συνεχίσει να υπάρχει για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε αφού οι εταιρίες αυτές έχουν εγκατάσταση σε χώρα μέλος. Αυτό σημαίνει ότι τηρούν κανόνες Solvency ΙΙ και εποπτεύονται αντίστοιχα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπήκαν και “λουκέτα” σε κάποιες από αυτές, με τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στην χώρα μας, με τελευταίο το προχθεσινό της City Insurance, που άφησαν ή θα αφήσουν εκκρεμότητες για δικαιούχους αποζημιώσεων. 

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις διακοπής και αναστολής λειτουργίας που όμως οι δικαιούχοι αποζημιώσεων καλύφθηκαν, γιατί στην χώρα προέλευσης τους υπήρχαν από τα εκεί Επικουρικά Κεφάλαια διαδικασίες που εξασφαλίζουν τους καταναλωτές.

Τι δείχνει αυτό. Ότι όλες οι ΕΠΥ δεν είναι ίδιες και προφανώς αυτοί που τις εκπροσωπούν  και τις διανέμουν.

Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να μάθει να λειτουργεί και με τις ΕΠΥ ασφαλιστικές αφού είναι κοινοτικός κανόνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η EIOPA, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις ασφάλειες και τις ασφαλιστικές, έχει καταθέσει κάποιο πλαίσιο για επιπλέον κανόνες που θα ισχύουν ως προς την διασυνοριακή ενημέρωση της εποπτείας και της προστασίας των καταναλωτών σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας  και αναμένεται η θεσμοθέτηση τους

Από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και του συστήματος φιλικού διακανονισμού ατυχήματος η συμμετοχή σε αυτό έχει ανοίξει για όλους τους “παίκτες” μέλη ή μη μέλη της Ένωσης και με κάθε μορφή λειτουργίας (εγκατάσταση, υποκατάστημα, ελεύθερη παροχή υπηρεσιών) με τους όρους και τις εγγυήσεις που προβλέπει. Αυτό έγινε γιατί  οι αντιμονοπωλιακοί κανόνες της Ε.Ε το επιβάλουν.

Επειδή δε κατά καιρούς ακούγονται γκρίνιες για την εθνική εποπτεία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει αρμοδιότητες εποπτικού ελέγχου στην Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών. Ωστόσο θα μπορούσε να ασκεί τον έλεγχο σε επίπεδο διανομής και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει.

Επομένως, μια ελεύθερη αγορά όπως είναι η ασφαλιστική πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να έχει και αντανακλαστικά αυτορύθμισης και προστασίας των καταναλωτών πέραν των θεσμικών.

Σε κάθε περίπτωση η Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) ασφαλιστικές  εταιρίες ήρθαν για να μείνουν.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *