Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην Ελλάδα ανεβάζουν συνεχώς το επαγγελματικό τους επίπεδο

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Το επαγγελματικό επίπεδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα αναβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια καθώς αλλάζουν πολλά στο κλάδο της ασφάλισης και της διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων.

Εκτός από το γεγονός ότι  το κανονιστικό πλαίσιο επιβάλλει πιστοποιήσεις, επαναπιστοποιήσεις και επικαιροποίηση γνώσεων, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι φορείς των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση αναπτύσσουν συνεχώς πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στην προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του επαγγελματικού επιπέδου του κλάδου.

Σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, επισημαίνουν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς, οι Έλληνες ασφαλιστές έχουν αναπτύξει ένα νέο πιο επαγγελματικό προφίλ με γνώσεις και εμπειρίες.

Σε αυτό έχουν συμβάλλει αρκετοί παράγοντες που έχουν σχέση με την εξέλιξη του επαγγέλματος, της ασφαλιστικής αγοράς  αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών.

Παράλληλα, οι ίδιες οι εταιρίες, πλέον, έχουν οργανωθεί και επικεντρωθεί και στα ζητήματα της εκπαίδευσης καθώς οι νέες τεχνολογίες, το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II , τα προσωπικά δεδομένα με την εφαρμογή του GDPR, η ανάπτυξη και διάθεση νέων ασφαλιστικών προϊόντων, το διαδίκτυο και τα  Social Media απαιτούν περισσότερο εκπαιδευμένους και ενημερωμένους συνεργάτες.

Εξάλλου η αναβάθμιση και η εξέλιξη του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έχει μπει τα τελευταία χρόνια και στους στόχους των συνδικαλιστικών φορέων των ασφαλιστών. Οι βασικοί συλλογικοί  φορείς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ( ΣΕΜΑ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΕΕΑΕ, ΠΟΑΔ) έχουν αναπτύξει συνεργασία μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος ( ΕΑΔΕ), ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, που έχει και το μεγαλύτερο αριθμό μελών από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Πέρα από παρεμβάσεις σε φορείς της πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας, φορολογίας,εποπτείας φορείς διαμεσολαβούντων και  το επιμελητήριο της Αθήνας έκαναν ένα ακόμα βήμα προς την ενιαίο συντονισμό, με την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη αιρετών της διαμεσολάβησης από συλλόγους και επιμελητήρια όλης της χώρας που έγινε πρόσφατα.

Σε διεθνές επίπεδο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην Ελλάδα έχουν πλέον σημαντική δραστηριότητα σε οργανισμούς όπως το MDRT ( Million Dollar Round Table) , που είναι μία λέσχη επιτυχημένων ασφαλιστών απ όλο τον κόσμο, του οποίου λειτουργεί Ελληνικό Τμήμα ( MDRT Hellas) με πολύ σημαντικές ενημερωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και ενεργή συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Ελλάδα η Gama Ηellas ,επίσημο παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού  GAMA International .Ο σκοπός της GAMA Hellas είναι να υπηρετεί τις ανάγκες ανάπτυξης των managers, χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές που έχουν αναπτύξει πολύ επιτυχημένα συστήματα πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Μάλιστα πρόσφατα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η Gama Hellas έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερα σημαντικά και πετυχημένα συνέδρια.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *