Οι Βεβαιώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ασφαλιστικές αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα

Του Γιάννη Χαρονικολάου  

Μπορεί να είναι γνωστό στους ασφαλιστές και γενικά σε όσους γνωρίζουν τα λεγόμενα “ψιλά γράμματα” των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ότι οι αποζημιώσεις για ασφαλιστικές καλύψεις από καιρικά φαινόμενα , πυρκαγιές , τρομοκρατικές ενέργειες, ταραχές κλπ γίνονται κατόπιν προσκόμισης βεβαιώσεων αρμόδιων  αρχών που να πιστοποιούν το γεγονός.

Ωστόσο, πολλοί ασφαλισμένοι αγνοούν αυτές τις λεπτομέρειες, προφανώς λόγω μη ανάγνωσης των συμβολαίων τους, με αποτέλεσμα ειδικά στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική και τις δεκάδες ζημιές από πτώσεις δέντρων σε αυτοκίνητα να εκπλήσσονται για αυτές τις “γραφειοκρατικές” διαδικασίες.

Έτσι είδαμε στην  ιστοσελίδα protothema.gr (σχετικό θέμα εδώ )να γίνεται θέμα μια σχετική καταγγελία ασφαλισμένου, που ενημερώθηκε από την ασφαλιστική του ότι πρέπει να προβεί σε σχετική προσκόμιση βεβαίωσης της Μετεωρολογικής υπηρεσίας για το καιρικό φαινόμενο.( σχετική εικόνα) 

Πηγή: protothema.gr

Βεβαία, συντάκτης του θέματος και ο ασφαλισμένος θεωρούν αυτή την απαίτηση “εξωφρενική”, με δεδομένου ότι είναι ευρύτερα γνωστό το γεγονός της κακοκαιρίας  και οι καταστροφές.

Αλλά η περίπτωση αυτή έχει δύο όψεις. 

Η πρώτη είναι αυτή των ασφαλιστικών εταιριών που σαφώς δεν μπορούν να αποζημιώνουν έτσι χωρίς στοιχεία που να πιστοποιούν την ζημιά και τα γεγονότα που την προκάλεσαν. Διαφορετικά εκτός το ότι κινδυνεύουν οι ίδιες, κινδυνεύουν και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι σε αυτές όταν η  υποβολή της αξίωσης δεν πιστοποιείται και δεν ελέγχεται ξεχωριστά ανά περίπτωση.

Η δεύτερη είναι ότι το 2021, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης , δεν μπορεί απαιτούνται  τόσο περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν αυτά τα στοιχεία μπορούν να αντληθούν ψηφιακά ( π.χ από την επίσημη σελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) είτε από τις εταιρίες είτε από τους ασφαλισμένους  και να υποβληθούν.

Συνεπώς για να αποφεύγονται αυτές οι “καταγγελίες” που δημιουργούν καχυποψίες και ενδεχομένως λειτουργούν αρνητικά για το θεσμό της ασφάλισης , οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα συμβόλαιά τους  και τις διαδικασίες που απαιτούν ορισμένα δικαιολογητικά και επιπλέον να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω τα συστήματά τους για την άντληση  επίσημων πληροφοριών.  Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *