Οι δεύτερες κάλπες, οι υποσχέσεις και τι προσδοκούν οι ασφαλιστικές εταιρίες από τη νέα κυβέρνηση

Από σήμερα ξεκινά ο δεύτερος προεκλογικός γύρος , με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 που όλα δείχνουν ότι  έτσι ή αλλιώς θα δώσει κυβέρνηση αφού η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής δεν αφήνει περιθώρια ανατροπών.

Έτσι το μέχρι την περασμένη εβδομάδα κυβερνών  κόμμα της Ν.Δ θα συνεχίσει για δεύτερη τετραετία να έχει την κυβερνητική ευθύνη της χώρας μετά τις νέες εκλογές.

Μπες στο κανάλι μας στο youtube για μια νέα εμπειρία στην ασφαλιστική ενημέρωση

Ο ασφαλιστικός κλάδος αν και είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του  στον τομέα των φορολογικών κινήτρων για ασφαλιστικές καλύψεις , από την πρώτη κυβερνητική θητεία, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος είναι. 

Το μόνο που πέτυχε και αυτό σε υλοποίηση από το 2024 και εφόσον νομοθετηθεί είναι η έκπτωση του 10% του ΕΝΦΙΑ  για ασφαλισμένες κατοικίες  από φυσικές καταστροφές. Αν και κατά πόσο θα αποτελέσει πραγματική κινητροδότηση για να αυξηθεί το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών είναι αμφισβητήσιμο, ωστόσο έφερε ικανοποίηση ότι έστω και σαν μέτρο περιορισμένης αποδοτικότητας είναι η αρχή ώστε μελλοντικά να δοθούν άλλα φορολογικά κίνητρα για τις ασφαλίσεις από φυσικές καταστροφές και ίσως για την υγεία στις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Ωστόσο οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι και το 2025 μπορεί να υλοποιηθούν αυτά τα κίνητρα σε φορολογικό επίπεδο.

Κατά τα άλλα η ασφαλιστική αγορά όπως και οι άλλες αγορές προσδοκούν πάντα από κάθε κυβέρνηση βελτίωση των οικονομικών δεικτών και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που θα μεταφραστεί και σε ανάπτυξη των αγορών. 

Πάντως ειδικά για τον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχει η εκκρεμότητα με την καθολικότητα των διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ώστε να μειωθεί το φαινόμενο που παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία 8 χρόνια.

Υπήρχαν υποσχέσεις…δεν είχαν κόστος να υλοποιηθούν την προηγούμενη τετραετία αλλά έμειναν υποσχέσεις. Και μια μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι παλιές δικαιολογίες για τα ακαθάριστα μητρώα των κυκλοφορούντων οχημάτων κλπ δεν είναι δικαιολογίες ώστε να μην μπει στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *