Οι εθνικές κάλπες τον Ιούνιο θα αλλάξουν και πόσο την ατζέντα στο χώρο της ασφάλισης;

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών με την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ Ν.Δ και του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησαν εξελίξεις για εθνικές εκλογές, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον Ιούνιο.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και η ανακοίνωση της προσφυγής στις κάλπες για την εθνική κυβέρνηση παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της ασφάλισης Ιδιωτικής και Κοινωνικής.

Το κόμμα της ΝΔ, που έχει σαφές προβάδισμα και ελπίδες να αναλάβει την νέα διακυβέρνηση της χώρας με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα,έχει θέσει στην ατζέντα του προγράμματος του μια σειρά αλλαγών για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει δεύτερο υποχρεωτικό κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό πυλώνα, που ανακοίνωσε παλιότερα και επιβεβαίωσε πρόσφατα  συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιριών, για τους νέους ασφαλισμένους αντικαθιστώντας το σημερινό κρατικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Στον πυλώνα αυτό θα έχουν ρόλο και οι ασφαλιστικές εταιρίες που θα μπορούν να συμμετέχουν στην ίδρυση και διαχείριση επαγγελματικών ταμείων.

Επιπλέον, ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναφερθεί στην ανάγκη για κίνητρα ( φορολογικά κυρίως) για συνταξιοδοτικά προγράμματα στον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, που τον αποτελούν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Παράλληλα, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και σε αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου για την κοινωνική ασφάλιση και κυρίως στο θέμα των εισφορών στον ΕΦΚΑ, έχοντας υποσχεθεί μείωση και ενιαίες εισφορές για μισθωτούς και μη μισθωτούς.

Στον αντίποδα το σημερινό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα δύο αυτά βασικά ζητήματα έχει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική φιλοσοφία.

Έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης υπερασπιζόμενο το δημόσιο σύστημα, σε κύρια και επικουρική σύνταξη και υπερ της προαιρετικής επαγγελματικής ασφάλισης, διατηρώντας το πλαίσιο που υπάρχει για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από το 2002.

Ενώ στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ προχώρησε πρόσφατα σε μείωση για μη μισθωτούς με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και έχει εξαγγείλει προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζόμενων.

Με βάση αυτές τις δύο στρατηγικές επιλογές των δύο κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών ( ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ) οι προσεχείς εθνικές κάλπες και το αποτέλεσμα που θα προκύψει σίγουρα επιφυλάσσει αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και των συντάξεων.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *