Οι λόγοι που δικαστήριο απέρριψε την εξαίρεση ασφαλιστικής κάλυψης λόγω χρήσης Κάνναβης

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σε τροχαίο όπου στην υπαίτιο του ατυχήματος ανιχνεύτηκε ουσία  που αποδίδεται στην χρήση κάνναβης. Η ασφαλιστική της εταιρία κατέθεσε παρεμπίπτουσα αγωγή για την εξαίρεση από την ασφαλιστική  κάλυψη λόγω χρήσης τοξικών ουσιών. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα  με αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού του ΙΧΕ οχήματος, η οποία οδηγώντας με μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης ταχύτητας (70 χλμ/ω αντί του επιτρεπόμενου ορίου των 30χλμ/ω), δεν κινήθηκε στο δεξιό μέρος της οδού, πέρασε τη διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί μετωπικά με την αντιθέτως κανονικά κινούμενη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο θανών οδηγός (παράβαση άρθρων 5 παρ. 3α, 8α,12 παρ.1, 16 παρ.1,4, 19 παρ.1, 2, 3, 20 παρ.2 σε συνδ. με άρθ. 4 παρ.3 ΚΟΚ).

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης .Οδήγηση υπό την επίδραση Τοξικών ουσιών – Κάνναβης .Παρεμπίπτουσα Αγωγή Ασφαλιστή – Απορριπτέα

Στα ούρα της εναγομένης οδηγού ανιχνεύθηκε η ουσία 11-nor-Δ9-ΤΗC-9- καρβοξυλικό οξύ (11-nor THC-COOH), που αποτελεί τον κύριο μεταβολίτη της Δ9- τετραϋδροκανναβινόλης, η οποία είναι δραστικό συστατικό της κάνναβης. Όμως δεν αποδείχθηκε βάσιμος ο ισχυρισμός της παρεμπιπτόντως ενάγουσας ασφαλιστικής εταιρίας ότι η ανίχνευση τοξικών ουσιών στο αίμα της ασφαλισμένης της οδηγού συνδέεται αιτιωδώς με το ατύχημα. Τούτο διότι το γεγονός της ύπαρξης μόνο του ανωτέρω μεταβολίτη της Δ9- τετραϋδροκανναβινόλης υποδηλώνει ότι η χρήση κάνναβης από την οδηγό είχε γίνει το λιγότερο είκοσι (20) ώρες πριν από το ένδικο ατύχημα, αφού η δράση της κάνναβης εμφανίζει το μέγιστο αποτέλεσμά της σε είκοσι (20) λεπτά περίπου μετά τη χρήση της, ενώ σε τρεις (3) περίπου ώρες, η δράση της έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ιατροδικαστή και την ένορκη κατάθεση του ίδιου στο ακροατήριο της πρωτοβάθμιας δίκης. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι η χρήση πριν από αρκετές ώρες της ανωτέρω ναρκωτικής ουσίας από την παρεμπιπτόντως εναγομένη οδηγό, μη συνεπικουρούμενο και από άλλες περιστάσεις οι οποίες δεν προέκυψαν εν προκειμένω, δεν αποδείχθηκε ότι επηρέασε την ικανότητά της περί την οδήγηση. Στην πρόκληση του ένδικου τροχαίου ατυχήματος και των συνεπειών του (θανάσιμου τραυματισμού του οδηγού της δίκυκλης μοτοσικλέτας) συνετέλεσαν αποκλειστικά και μόνο οι ανωτέρω παραβάσεις του ΚΟΚ από την παρεμπιπτόντως εναγομένη οδηγό.

Κατά συνέπεια, απορρίπτεται ως αβάσιμη η παρεμπίπτουσα αγωγή της ασφαλιστικής εταιρίας, εφόσον δεν αποδείχθηκε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο οι περιστάσεις που επικαλείται η παρεμπιπτόντως ενάγουσα ασφαλιστική εταιρία και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη η παρεμπίπτουσα αγωγή της.

Η εκκαλουμένη απόφαση που δέχθηκε, έστω με εν μέρει διαφορετικές αιτιολογίες, ότι η ανίχνευση τοξικών ουσιών στο οργανισμό της οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου δεν συνδέεται αιτιωδώς με το ένδικο ατύχημα και το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας, δεν έσφαλε ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και την εκτίμηση των αποδείξεων, και αφού συμπληρωθούν οι αιτιολογίες της (άρθρ. 534 ΚΠολΔ), απορρίπτεται ο σχετικός λόγος έφεσης της παρεμπιτόντως ενάγουσας ασφαλιστικής εταιρίας, με τον οποίο επαναφέρονται οι ως άνω ισχυρισμοί της.

Διαβάστε αναλυτικά για την συγκεκριμένη υπόθεση στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *