Οι πέντε παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς με “πλεονέκτημα” τις τραπεζοασφαλίσεις

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Πέντε ασφαλιστικές εταιρίες παίζουν με “πλεονέκτημα” στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω των δικτύων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Αυτό τις καθιστά περισσότερο ανταγωνιστικές στο τομέα των καναλιών διανομής των προϊόντων τους και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες λόγω μειωμένου κύκλου εργασιών από καθαρά τραπεζικές εργασίες “κυνηγούν”και τις προμήθειες από τις ασφάλειες.
Σήμερα στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά οι ασφαλιστικές εταιρίες Εθνική Ασφαλιστική, Εurolife ERB, ΝΝ Ηellas, Ergo Hellas και AXA Ασφαλιστική συνεργάζονται αποκλειστικά στην διανομή προϊόντων τους με τις παρακάτω Τράπεζες, αντίστοιχα, Εθνική Τράπεζα, Eurobank ,Τράπεζα Πειραιώς (NN Hellas και Ergo Hellas) και Alpha Bank.
Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική, που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και θα συνεχίσει να παρέχει προϊόντα της και στην περίπτωση που ευοδωθεί η πώληση της, στηρίξει ένα βασικό κομμάτι της παραγωγής της, κύρια, σε συνταξιοδοτικά και αλλά προϊόντα ασφαλειών ζωής από τις πωλήσεις που κάνει η τράπεζα.
Η Εurolife, που είναι η εταιρία που ξεκίνησε ως θυγατρική της Eurobank και και αρχικά με αποκλειστικότητα στις τραπεζοασφαλίσεις και πέρασε προ διετίας κατά 80% στον διεθνή επενδυτικό όμιλο Fairfax, επίσης έχει ένα σημαντικό κομμάτι παραγωγής στους κλάδους ζωής και συντάξεων από την παραγωγή της τράπεζας.
Μάλιστα προχθές ανακοινώθηκε και ενίσχυση της συνεργασίας τους και σε νοσοκομειακά ασφαλιστικά προϊόντα
Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί συνεργασία εδώ και χρόνια και ανανέωσε πέρυσι με ΝΝ Hellas σε προϊόντα σύνταξης ζωής και υγείας , ενώ η συνεργασία με την Ergo Hellas αφορά προϊόντα γενικών ασφαλίσεων.
Τέλος η Alpha Βank διατηρεί συνεργασία με την ΑΧΑ Ασφαλιστική σε όλη την γκάμα των προϊόντων των γενικών ασφαλίσεων και της υγείας. Άλλωστε η ασφαλιστική εταιρία της Τράπεζας αποτέλεσε και το όχημα της ΑΧΑ για την είσοδο της στην ελληνική αγορά, πριν μία δεκαετία μετά από εξαγορά.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς οι τράπεζες αποτελούν ένα βασικό πλεονέκτημα για τις ασφαλιστικές εταιρίες που διαθέτουν συνεργασία μαζί τους στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων
Συνεπώς, άλλοι μεγάλοι “παίκτες” που δεν διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα συνεργασίας με τράπεζες, αναζητούν άλλους τρόπους ενίσχυσης των πωλήσεών τους κυρίως μέσω των δικτύων των διαμεσολαβούντων ή μέσω online πωλήσεων κύρια σε προϊόντα αυτοκινήτου.
Αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει “κόντρες” και καταγγελίες από τους διαμεσολαβούντες για τις τράπεζες, ότι ακολουθούν πολιτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, η εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2018, πιστεύεται ότι θα περιορίσει φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών από τράπεζες και άλλα εναλλακτικά δίκτυα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *