Οι προϋποθέσεις του νόμου για να έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ όσοι ασφαλίζουν τις κατοικίες τους

H ενσωμάτωσή του στον νόμο 5045/2023 (ΦΕΚ Α’ 136/29.7.2023), με την προσθήκη στην παρ.7Ζ στο άρθρο 3 του ν. 4223/2013, προβλέπει ότι: 

Aπό το έτος 2024, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε κατοικία φυσικού προσώπου που ασφαλίζεται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά από δάσος, πλημμύρα, σεισμό), εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία ανακατασκευής του κτίσματος δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000€ ανά τ.μ. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρούσας είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος, με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός (1) έτους (αλλά άνω των 90 ημερών), η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα προσαρμόζεται αναλογικά.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *