Ομογενείς Vs κινέζικου «δράκου» στα «μαρμαρένια αλώνια» της Εθνικής Ασφαλιστικής

Καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, εντείνονται τα σενάρια για την έκβαση του διαγωνισμού.

Στην ένθεση των φωτογραφιών, αριστερά ο Τζον Κουδούνης, ένας από τους τους ελληνοαμερικανούς που συμμετέχουν στην EXIN, και δεξιά ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, εκτελεστικός διευθυντής και πρόεδρος της Fοsun

Μάλιστα, το θέμα συνεχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο της μέσα μαζικής ενημέρωσης, ευρείας κυκλοφορίας, και σε χθεσινό σχετικό δημοσίευμα το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει μεταξύ άλλων :
Οι επενδυτικές βλέψεις των Κινέζων δεν σταματούν στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά επεκτείνονταν και στην Εθνική Τράπεζα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντοτε, τις οποίες φυσικά όλοι αρνούνται να σχολιάσουν, οι κινεζικές εκπλήξεις ήταν αλλεπάλληλες. Συγκεκριμένα:

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η EXIN Partners φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Η Fosun ανέβασε τον πήχη για την ασφαλιστική στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά και το 10% και μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Δεδομένης της τιμής που έχει η μετοχή της ΕΤΕ, η Fosun βάζει στο τραπέζι επιπλέον περίπου 250 εκατ.

Η Gongbao προσέφερε μικρότερο τίμημα από τους δύο προηγούμενους διεκδικητές –και συγκεκριμένα περίπου 600 εκατ.- αλλά ζητά να αγοράσει το 40% της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς αυτά τα νούμερα είχε υπόψη του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «δυσθεώρητο τίμημα». Μετά το άνοιγμα των προσφορών ενεπλάκη και η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει περίπου το 40% της ΕΤΕ. Με την εμπλοκή της κυβέρνησης άρχισαν, όπως ήταν φυσικό, και οι καθυστερήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική απόφαση που απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν ρυθμιστικά θέματα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Εθνική είναι συστημική τράπεζα. Ταυτόχρονα πρέπει να σταθμιστούν κατάλληλα οι προσφορές, καθώς η ΕΤΕ πουλάει από το 75% ως το 100% της ασφαλιστικής και άλλες προσφορές είναι για το 80% άλλες για 85% κ.ο.κ. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για μια σειρά θέματα όπως αν οι προσφορές ισχύουν χωρίς να πουληθούν μετοχικά ποσοστά της τράπεζας.

Προφανώς το αίτημα για πώληση 40% της ΕΤΕ είναι εκτός συζήτησης και γι’ αυτό υπήρξαν διαρροές ότι οι προσφορές που φαίνεται να έχουν προβάδισμα είναι αυτές της EXIN Partners και της Fosun. Πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας όμως δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο ακραίο, να μην τελεσφορήσει δηλαδή η διαδικασία. Προς το παρόν EXIN Partners και Fosun δείχνουν να ανταγωνίζονται σκληρά και αυτό προκύπτει όχι μόνο από διάφορες δημόσιες ενέργειες και πράξεις, αλλά και από κρυφές συναντήσεις στα κυβερνητικά γραφεία.
Πηγή : protothema.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *