Ο Ευρωπαίος Επόπτης, οι ΕΠΥ ασφαλιστικές, τα ταμεία εγγυήσεων, τα “λουκέτα” και οι καταναλωτές

Τα “ψέλνει” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η  Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή  για τις ασφαλιστικές εταιρίες (EIOPA) που ορθώς έχει ζητήσει να εναρμονιστούν τα Ταμεία Εγγυήσεων ( αντίστοιχα δηλαδή του δικού μας Επικουρικού Κεφαλαίου) σχετικά με τις αποζημιώσεις των καταναλωτών όταν κλείνουν ασφαλιστικές εταιρίες με διασυνοριακές συναλλαγές ( γνωστές ΕΠΥ).

Σχετικό θέμα: “Κόκκινη κάρτα” της EIOPA στην Ε.Ε. για την μη ενιαία προστασία από “λουκέτα

Πλην όμως κάτι τέτοιο δεν περνά από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Solvency II και το καταγράφει με έμφαση σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών.

Έχει απόλυτο δίκιο ο Ευρωπαίος Επόπτης και το βιώνουν σήμερα στην Ελλάδα όσοι έχουν εκκρεμείς ζημιές με την City Insurance της Ρουμανίας που δεν ξέρουν από που θα αποζημιωθούν και με πόσα!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που επίσης φωνάζει η EIOPA. Ναι μεν τις δίνουν κάποιες δυνατότητες να ελέγχει ασφαλιστικές εταιρίες με διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς όμως εξουσίες και εργαλεία που θα καθιστούσαν αυτή την εποπτεία αποτελεσματική.

Βασικές και καίριες οι ενστάσεις της EIOPA που αν τις αβαντάριζαν οι εθνικές εποπτείες η ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστη σε ένα τόσο καίριο ζήτημα που σε τελική ανάλυση ακουμπά μόνο τον καταναλωτή.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *