
Η κακοκαιρία Daniel και ότι άφησε πίσω σε καταστροφές ως θέμα έχει αναλυθεί από πολλούς και με διάφορες εκτιμήσεις , προτάσεις κλπ.
Στα “Ασφαλιστικά Σφηνάκια” δεν θα μπούμε σε τέτοιες αναλύσεις επισημάνσεις και θα σας δώσουμε κάποια νούμερα που δείχνουν ότι αποτελεσματική προστασία έχει μόνο η ασφαλιστική κάλυψη περιουσιών και επιχειρήσεων και η περιβόητη κρατική αρωγή – προστασία είτε την αναφέρουν οι κυβερνήσεις, κάθε φορά που μας βρίσκει ένα κακό είτε την ζητούν ή την υπόσχονται τα κόμματα που είναι στην εκάστοτε αντιπολίτευση από την αξιωματική μέχρι τα μικρά κόμματα, είναι μύθος!
Ακολουθήστε μας στο Google News
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς, είπε στη Βουλή : «το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Αυτά τα χρήματα είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».
Οι ασφαλιστικές εταιρίες ανακοίνωσαν χθες, μέχρι τώρα , 6.011 δηλωμένες ζημιές που αν εξαιρέσουμε αυτοκίνητα και σκάφη , οι 4.307 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιριών κάνουν λόγο για αποζημιώσεις από 500 – 600 εκατ. ευρώ.
Αρα 1 δις ευρώ και κάτι παραπάνω το κράτος μισό δις ευρώ και παραπάνω οι ασφαλιστικές εταιρίες. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σωστά και πολύ καθαρά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση έστειλαν το μήνυμα ότι πρέπει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ασφαλίζονται.
Όσο για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης…πως αυτό δείχνει ότι περνάει την ευθύνη στους πολίτες εκτός από άστοχες είναι ίσως και ανόητες.
Είναι άλλο θέμα η κρατική μέριμνα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα σε επίπεδο υποδομών ( που και εμείς μπορεί να κάνουμε την χειρότερη κριτική) και άλλο η ατομική προστασία της περιουσίας. Και σε χώρες που έχουν υποδομές προστασίας …η κλιματική αλλαγή και η ένταση των φαινομένων της ξεπερνά!