Ο Υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. για το νέο ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό, τριών πυλώνων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανέλυσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, όπου παρέστη ως προσκεκλημένος.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων που παρίσταντο στη συνεδρίαση, έθεσαν στον κ. Μηταράκη τα ζητήματα των υπέρμετρων επιβαρύνσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από φόρους και εισφορές, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, της γραφειοκρατίας, με αιχμή τον ΕΦΚΑ, της «μαύρης εργασίας», καθώς και μία σειρά από κλαδικά θέματα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε το υφιστάμενο καθεστώς αντιαναπτυξιακό, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προωθεί η κυβέρνηση, συνοδευόμενο από τη μείωση της φορολογίας, μπορεί να δώσει σημαντική «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα. 

Ν. Μηταράκης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγησε ότι μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ προκύπτουν τρία ζητήματα, που χρήζουν αντιμετώπισης με πρώτο το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αποσύνδεση εισοδήματος και εισφορών, θεσπίζοντας ένα νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης -συνολικά 6+1- και πλήρως ανταποδοτικό. Η κατώτατη κατηγορία θα προβλέπει εισφορές 210 ευρώ, ενώ θα υπάρχει επίσης μια ειδική ασφαλιστική κλάση που θα αφορά στους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, είναι το νέο σύστημα να έχει αναδρομική ισχύ από 4/10 – ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

«Η εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το δημόσιο προϋπολογισμό, παραμένει ως πυλώνας του κοινωνικού κράτους, ενώ το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης είναι πλέον καθαρά συσχετισμένο με την επιλογή εισφορών», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 35 και πάνω χρόνια εργασίας, καθώς στην άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ που προβλέπεται σήμερα για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη. 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις αρχές του 2020 θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα -επικουρική ασφάλιση- αλλά και τον τρίτο πυλώνα, με περισσότερα κίνητρα για κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και φορολογικά κίνητρα για να στηριχθεί η ιδιωτική ασφάλιση. 

Στόχος, όπως τόνισε, είναι η ισορροπία και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένων των κινδύνων που συνεπάγεται το δημογραφικό ζήτημα, αλλά και των δυνατοτήτων του κράτους να επιχορηγεί κάθε χρόνο το σύστημα.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε ακόμη τη βούληση της κυβέρνησης για μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2020 κατά 0,9%. 
Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *