Πάνω από 70.000 άτομα με αναπηρία χωρίς συντάξεις και επιδόματα


Τεράστιο ήταν το κύμα διαμαρτυρίας, την Τρίτη , των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, έξω από σχεδόν κάθε ΚΕΠΑ της χώρας σε όλη την χώρα .
Τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους κινητοποιήθηκαν για να κάνουν γνωστό ότι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πάνω από 70.000 άτομα είναι εγκλωβισμένα στις λίστες του ΚΕΠΑ!
Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.
Στην Αθήνα το ραντεβού δόθηκε στο ΙΚΑ Ομονοίας και οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο γραμματέας Χρήστος Νάστας παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκόρη, στον οποίο παρουσίασαν επίσης τη δεινή και τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας ΚΕΠΑ.
Ζήτησαν δε την ηγεσία του υπουργεία να πάρει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα ομαλοποίησης και εξανθρωπισμού του ΚΕΠΑ.
Ο γ.γ. από την πλευρά του ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της ΕΣΑμεΑ για τις ενέργειες που ήδη έχει προγραμματίσει το υπουργείο και ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν σύντομα συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν έτοιμες διατάξεις που αφορούν στην προσωρινή σύνταξη και στη μη διακοπή της παροχής, καθώς και για άλλα θέματα, και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για το ΚΕΠΑ, καθώς και για την ανάγκη έναρξης συνεχούς διαλόγου με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ για όλα αυτά τα θέματα. Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι «εν τη πράγμασι πλέον, δεδομένου ότι η λίστα των φυλακισμένων στο ΚΕΠΑ βαίνει αυξανόμενη».
Στη συνέχεια οι κ.κ. Βαρδακαστάνης και Νάστας συναντήθηκαν και με τον διευθυντή του υπουργού τον κ. Τουφεξή και συζήτησαν τα μέτρα του μνημονίου για τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους. Ο κ. Τουφεξής επιβεβαίωσε τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι θα συνεχιστεί η προστασία των συνταξιούχων αμεα, όπως και την προηγούμενη περίοδο. Μένει και αυτό να επιβεβαιωθεί.

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *