Πέντε απλές ερωτήσεις απαντήσεις για την ασφάλιση του αυτοκινήτου

Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για την ασφάλιση του αυτοκινήτου αλλά και με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των οχημάτων σας παρουσιάζουμε πέντε απλές ερωτήσεις απαντήσεις με το τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε :

35256Πως θα είμαι σίγουρος ότι είμαι ασφαλισμένος ?
Αποδεικτικό της σύμβασης ασφάλισης – έγγραφο θα είναι εφεξής : το ασφαλιστήριο και πριν την παράδοση του ασφαλιστηρίου, η απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου σε συνδυασμό με σχετικό έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας .
Μπορώ να κυκλοφορώ με προσωρινό σήμα ασφάλισης ?
Για το διάστημα των 5 πρώτων ημερών της κάλυψης καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και καταργείται η προσωρινή ασφάλιση.
Τι θα συμβεί αν γίνει τροχαίο και δεν έχει ανανεωθεί η ασφάλιση ?
Το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος εξακολουθεί να καλύπτεται από τον ασφαλιστή για επιπλέον 16 ημέρες από τη λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και βέβαια με αντίστοιχη χρέωση ασφαλίστρων στον ασφαλισμένο.
Πότε αρχίζει και πότε λήγει η ασφαλιστική κάλυψη ?
Η σύναψη του ασφαλιστικού συμβολαίου αναφέρει ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της ασφάλισης . Οπότε ο ασφαλισμένος πρέπει να συμβουλεύεται τόσο το συμβόλαιο ασφάλισης όσο και από έγγραφα και επιστολές που του στέλνει η ασφαλιστική εταιρία.
Επίσης φροντίζει για την ανανέωση και πληρωμή πριν την λήξη του ισχύοντος συμβολαίου.
Πόσο χρόνος χρειάζετε για να αποζημιωθώ σε περίπτωση τροχαίου ?
Επικυρώνεται με νόμο προηγούμενη απόφαση της ΤτΕ που ορίζει ότι ο χρόνος πληρωμής της ζημιάς δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ημέρες από την ημερομηνία της προσφοράς, εκτός αντίθετης ειδικής συμφωνίας των μερών.
Σε περίπτωση αυτούσιας αποκατάστασης της ζημιάς, ο χρόνος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ημέρες από τη συμφωνία, εκτός αντίθετης ειδικής συμφωνίας των μερών.

Ακολουθήστε μας στο Google NewsΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

1 Comment

 1. Πέντε απλές ερωτήσεις απαντήσεις για την ασφάλιση του αυτοκινήτου: Τι θα συμβεί αν γίνει τροχαίο και δεν έχει ανανεωθεί η ασφάλιση ?

  Ο νόμος 4261 αναφέρεται στην αποζημίωση του παθόντα- αναίτιου. Πουθενά δεν αναφέρεται εάν το συνολικό κόστος αποζημίωσης Βαρύνει αποκλειστικά την ασφαλιστική Εταιρία.

  Σε αυτή τη περίπτωση η Ασφαλιστική Εταιρία έχει Δικαίωμα να αναζητήσει το κόστος Αποζημίωσης που κατέβαλε στον παθόντα από τον ιδιοκτήτη ή οδηγό του οχήματος του οποίου η ασφάλιση έληξε ? Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που το συμβόλαιο δεν ανανεώθηκε έγκαιρα, δηλαδή πριν την ημ/νία λήξης του και ο πελάτης {ιδιοκτήτης ή οδηγός} προξένησε ατύχημα μέσα στη περίοδο των 16 ημερών από τη λήξη του συμβολαίου, που αναφέρει ο Νόμος.
  Στη περίπτωση αυτή έχει δικαίωμα ο πελάτης της Ασφαλιστικής Εταιρίας (υπαίτιος του ατυχήματος) να ζητήσει τη πληρωμή -εκπρόθεσμα- των ασφαλίστρων και να μην έχει περαιτέρω επιπτώσεις από Απαίτηση της Ασφαλιστικής εταιρίας να πληρώσει αυτός την Αποζημίωση που κατέβαλε η Ασφαλιστική εταιρία στον αναίτιο εμπλεκόμενο στο ατύχημα?

  Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που μέχρι σήμερα τρεις -3- περίπου μήνες μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου κανείς δεν δίνει σαφή απάντηση.

  Γνωρίζετε κάτι επί αυτού του θέματος?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *