Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφάλιση κατοικίας

Στην ασφαλιστική αγορά κυκλοφορούν πολλά ασφαλιστικά προγράμματα για κατοικίες, αλλά δεν υπάρχει ένα κατάλληλο συμβόλαιο για όλους, γιατί κάθε ακίνητο αλλά και κάθε ιδιοκτήτης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις από την Real Insurance Brokers είναι χρήσιμες για να ξέρετε ποιες είναι οι δυνατότητες για την ασφάλιση της κατοικίας σας και τις επιλογές που έχετε:

  1. Nα ασφαλίσω μόνο το ακίνητο ή και το περιεχόμενο;

Είναι, ίσως, η πιο βασική ερώτηση που γίνεται από τους ασφαλιστές κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας για την κατάλληλη ασφάλιση κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης είναι ελεύθερος να επιλέξει να ασφαλίσει μόνο την κατασκευή (δηλαδή το ακίνητο) ή και το περιεχόμενο της κατοικίας, δηλαδή την οικοσκευή και τα είδη γραφείου. Όπως είναι φυσικό, τα ασφαλιστήρια που καλύπτουν και το ακίνητο και το περιεχόμενο είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά που καλύπτουν μόνο το ακίνητο, παρέχουν όμως πιο σφαιρική προστασία και εγγυόνται πιο ολοκληρωμένη αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.  

2. Ποιες καλύψεις να επιλέξω;  

Η βασική ασφάλιση κατοικίας καλύπτει το κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ εφόσον έχετε  πάρει κάποιο στεγαστικό δάνειο για την κατοικία οι τράπεζες ζητούν ασφάλεια που περιλαμβάνει κάλυψη και από σεισμό. Ωστόσο, τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια παρέχουν και μια σειρά επιπλέον προαιρετικών καλύψεων, οι οποίες αξίζει να διερευνηθούν ανάλογα πάντα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που ασφαλίζετε αλλά και της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Για παράδειγμα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα θα πρέπει να ασφαλίζεται και για ζημιές από πλημμύρες, ή αντίστοιχα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ακίνητο κοντά σε δασική έκταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κάλυψη ζημιών από πυρκαγιά σε δάσος κ.ο.κ.

3. Σε τι αξία να ασφαλίσω το σπίτι μου;

Το σπίτι πρέπει να ασφαλίζεται σε ρεαλιστικές και τρέχουσες ασφαλιζόμενες αξίες, οι οποίες καθορίζονται βάσει συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της ασφαλιστικής. Ωστόσο, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, ειδικά στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που δεν έχουν ιδιαιτερότητες, υπολογίζουν την ελάχιστη αξία με βάση το εμβαδόν του ακινήτου πολλαπλασιαζόμενο επί την εκτιμώμενη αξία ανακατασκευής. Αν για παράδειγμα ασφαλίζεται ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και η αξία ανακατασκευής υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μικτά, τότε η ασφαλιζόμενη αξία του υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ.

Ασφαλιζόμενη αξία δεν έχει μόνο η οικοδομή του ακινήτου, αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας καλύπτει και το περιεχόμενο, τότε και αυτό ασφαλίζεται με κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει ένας μέσος όρος ασφαλιζόμενης αξίας που ορίζεται στα 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (μικτά). Ο καθένας όμως ξέρει ο ίδιος την αξία των αντικειμένων και του εξοπλισμού που έχει μέσα στο σπίτι του, γι’ αυτό τις περισσότερες φορές ορίζει ο ίδιος ο πελάτης την ασφαλιζόμενη αξία των περιεχομένων της κατοικίας του

4. Πόσο είναι το κόστος; Υπάρχουν ευκολίες πληρωμής;  

Η ασφάλιση του ακινήτου ή και του περιεχομένου, οι επιπλέον καλύψεις και η ασφαλιζόμενη αξία αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος μιας ασφάλισης κατοικίας. Κατά κανόνα τα ασφάλιστρα των εν λόγω ασφαλίσεων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δεδομένης όμως τη συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό μπορεί να αποδειχτεί δυσβάσταχτη.

Ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν μια ευρεία γκάμα επιλογών και τρόπων πληρωμής, οι οποίες μπορούν να καταστίσουν εφικτή την ασφάλιση του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου σας στοιχείου. Εταιρείες που προσφέρουν ασφάλειες μέσω του διαδικτύου συνήθως έχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ενώ κάποιες ασφαλιστικές παρέχουν εκπτώσεις σε όσους εκτός από την ασφάλεια κατοικίας, συνάπτουν με την ίδια εταιρεία και ασφάλεια αυτοκινήτου ή ζωής.  

5. Κάθε πότε θα πρέπει να με απασχολεί η ασφάλιση του σπιτιού μου;  

Κατά κανόνα τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας είναι ετήσιας διάρκειας, ενώ η αποπληρωμή των ασφαλίστρων μπορεί να γίνεται και σε δόσεις (συνήθως με πιστωτική κάρτα ή με πάγια εντολή από τραπεζικό λογαριασμό). Με το τέλος του χρόνου ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος ή εκπρόσωπος της ασφαλιστικής θα επικοινωνήσει μαζί σας για την ανανέωση του συμβολαίου, η οποία μπορεί να γίνει αυτόματα με τις ίδιες καλύψεις ή να τροποποιηθεί ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Για την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση πάντα η συζήτηση και η ενημέρωση από ένα επαγγελματία ασφαλιστή είναι η πιο ουσιαστική για να πάρετε την σωστή απόφαση ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας σας.Η  Real Insurance Brokers και οι συνεργάτες της μπορούν να σας καθοδηγήσουν σωστά κάνοντας κλικ εδώ
Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *