Πέτρος Παπανικολάου: 10 πρωτοβουλίες για επιστροφή της αγοράς σε τροχιά ανάπτυξης

Δέκα προτάσεις ώστε η ασφαλιστική αγορά να κερδίσει τη «μάχη» κατά της ύφεσης και να εξέλθει αυτής δυνατή και ικανή να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, διατύπωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρος Παπανικολάου, μιλώντας στο 14ο αντασφαλιστικό συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Ύδρα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανικολάου αφού περιέγραψε το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική ασφαλιστική αγορά, τόνισε ότι ο κλάδος επέδειξε μεγάλες αντιστάσεις στην ύφεση με τα δικά του κεφάλαια και δίχως τη βοήθεια του κράτους και επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι: «είναι πολύ αργά για να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι».
Στη συνέχεια, ανέλυσε τις 10 πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, άμεσα όπως τόνισε, ώστε ο κλάδος να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία. Ειδικότερα πρότεινε τα εξής:
1. Να ανοίξει ο τομέας των συντάξεων στην ασφαλιστική αγορά, καθότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
2. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις που πάγια προωθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ώστε να δοθούν στην αγορά αναπτυξιακά κίνητρα.
3. Να επιδιωχθεί η άμεση επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου.
4. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με την προοπτική εφαρμογής του Solvency II.
5. Να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Αυτοκινήτου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ώστε μετά την κρίση οι δύο φορείς να δράσουν «απελευθερωμένοι» από τα βάρη του παρελθόντος.
6. Να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των ασφαλιστικών εργασιών με την προοπτική της εξασφάλισης κερδοφόρας ανάπτυξης.
7. Να στοχεύσει η αγορά στην κερδοφορία, ώστε μέσω της φορολόγησης των κερδών της να εισφέρει στην οικονομία.
8. Να ενισχυθούν τα τεχνικά αποθέματα που λόγω της ύφεσης περιορίσθηκαν στα επίπεδα του 2005.
9. Να συσσωρευθούν νέα περιουσιακά στοιχεία – μέσω τεχνικών αποθεμάτων στον κλάδο Ζωής, ως απόδειξη της ετοιμότητάς του για την απορρόφηση των αναγκών του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.
10. Να ανασχεδιαστούν τα αποταμιευτικά/συνταξιοδοτικά προγράμματα με στόχο, είτε τα χαμηλότερα τεχνικά επιτόκια, είτε τη συμμετοχή των επενδυτών στο ρίσκο της επένδυσης.
«Η αγορά ζητάει θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιλυθούν δομικά προβλήματα και να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον. Νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά και εποπτεία προκειμένου η αγορά να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία της.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου για να συμπληρώσει: «Μέχρι χθες η ασφαλιστική αγορά αποτελούσε έναν θεσμικό επενδυτή που συμμετείχε ενεργά στην αγορά δημόσιου χρέους. Αύριο, πρέπει να καταστεί ένας αξιόπιστος κερδοφόρος κλάδος που θα συνεισφέρει στην οικονομία μέσα από τη φορολόγηση των κερδών του».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Allianz Ελλάδος υπογράμμισε ότι το τιμολόγιο αυτοκινήτου απαιτεί προσοχή, καθώς η διαρκής μείωση ασφαλίστρων μπορεί να οδηγήσει σε πτωχευτικά ασφάλιστρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία. Ένα ακόμα θέμα, κατά τον ίδιο, που απαιτεί την προσοχή των εταιρειών του κλάδου είναι τα παλιά συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα και οι υψηλές εγγυήσεις που αυτά έχουν και που οι σημερινές συνθήκες της αγοράς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν. «Η στροφή σε προϊόντα που θα προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις ή η προώθηση προϊόντων τύπου Unit-linked όπου ο πελάτης αναλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο θα βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη του κλάδου Ζωής» υπογράμμισε.
Αναφορικά με την εποπτεία σημείωσε ότι «η ήπια και σε βάθος χρόνου κεφαλαιακή προσαρμογή που έχει επιλέξει η Εποπτεία για να διευκολύνει την αγορά πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε η αγορά να καταστεί κεφαλαιακά επαρκής σε εύλογο χρονικό διάστημα δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Κλάδου.»
Κλείνοντας, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στη νέα εποχή, λέγοντας ότι «η Ένωση οφείλει να αποτελέσει τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή της πολιτείας στις θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για την ωρίμανση του κλάδου».


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *