
Την ανάγκη μιας δίκαιης ρύθμισης για τον επανυπολογισμό των παλιών οφειλών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για την περίοδο 2009-2016 θέτει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην επιστολή του αναφέρει ότι «Ο δίκαιος επανυπολογισμός των εισφορών μπορεί να επιφέρει μια ανακούφιση στην οικονομία, καθώς θα διευκολύνει την επάνοδο στην κανονικότητα, τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών -που θα δύνανται πλέον να πληρώσουν κανονικές εισφορές-, θα σημάνει την επανενεργοποίηση των παγωμένων ΑΦΜ και θα προσθέσει έσοδα για τα δημόσια ταμεία», για να προσθέσει ότι “η επαναδραστηριοποίηση χιλιάδων επαγγελματιών θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη, την επιστροφή στη νομιμότητα και την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς και εργασίας».
Επιπλέον, σε άρθρο, ανάλυσή του που συνοδεύει την επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την ύπαρξη μεγαλύτερου βαθμού οικονομικής ελευθερίας, η κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητές της και την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος επανυπολογισμού των εισφορών για τα χρόνια 2009-2016 πριν ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις οφειλών. Στο υπουργείο Εργασίας, εξ όσων γνωρίζω, μελετούν μια λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προτάσεις επανυπολογισμού από κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα επαγγελματιών».
Οι λύσεις
Ακολούθως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταγράφει τις επερχόμενες λύσεις , αναφέροντας τα εξής:
* Μια λύση επανόρθωσης στους πολύπαθους μικρομεσαίους, που αποτελούν τον κύριο μοχλό της ελληνικής παραγωγικότητας, θα διευκολύνει την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Θα σημάνει επίσης την επανενεργοποίηση των παγωμένων ΑΦΜ και άρα έσοδα για τα ταμεία και το κράτος Πρόνοιας. Τη δυνατότητα ρύθμισης για την πλειονότητα των επαγγελματιών αλλά και διατήρηση της ρύθμισης, για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να μειωθεί η ανεργία, αφού η επαναδραστηριοποίηση χιλιάδων επαγγελματιών θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας, κάτι που με λίγα λόγια θα σημάνει ανάπτυξη. Ανάπτυξη ενδογενή και σταθερή, στηριγμένη στον πολύτιμο παραγωγικό ιστό της χώρας.
* Σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου ορίου στον επαγγελματικό λογαριασμό, για λόγους λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω παλιών οφειλών, γεγονός που εξωθεί πολλούς στη μαύρη οικονομία, στερώντας πόρους από τα δημόσια ταμεία.
* Η αποκατάσταση οφειλών εισφορών Υγείας στους ασφαλισμένους οφειλέτες με τον επανυπολογισμό θα ανοίξει τον δρόμο συνταξιοδότησης σε όσους πληρούν τα κριτήρια, αλλά λόγω υπέρβασης του ορίου των 20.000 ευρώ σε οφειλές έχουν βρεθεί σε ομηρεία, στερούμενοι στοιχειωδών πόρων επιβίωσης στην τρίτη ηλικία, καθώς τους στερείται το δικαίωμα της σύνταξης.
* Χρειάζεται τέλος μια προσαρμογή της ασφαλιστικής πρακτικής με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισότητας και δικαιοσύνης στο επιχειρείν. Για να γίνει πράξη ακόμη ένα δίκαιο αίτημα των ασφαλισμένων επαγγελματιών μετά την αποποινικοποίηση των οφειλών, που έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους και τη διπλή μείωση των εισφορών (αφενός με τη θέσπιση της αναλογικότητας και αφετέρου με τη μείωση του ποσοστού επί του εισοδήματος).
Πηγή : avgi.gr