Ασφαλισμένοι αλλά και ασφαλιστικές εταιρίες θα πληγούν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν για τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια ζωής και υγείας.
Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς λειτουργούσε και ως κίνητρο για αγορά και διατήρηση συμβολαίων ζωής , αφού οι κάτοχοι τους είχαν επιπλέον κίνητρο να στέφονται σε ασφαλιστικά σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Όμως η φημολογούμενη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών σύμφωνα με το νέο μνημόνιο , μεταξύ αυτών και των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής θα δημιουργήσει κίνητρα είτε για εξαγορές ή θα τρενάρει την ζήτηση νέων.
Όταν μάλιστα την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί οι εξαγορές (σπάσιμο) συμβολαίων ενώ η νέα παραγωγή στους κλάδους ζωής παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο στα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών .
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι με προηγούμενες φορολογικές ρυθμίσεις είχαν επίσης μειωθεί τα όρια των φοροαπαλλαγών για τα ασφαλιστικά συμβόλαια . Ετσι στην τελευταία ρύθμιση , πριν την επικείμενη που φέρεται να καταργεί την φοροαπαλλαγή , το ποσό της έκπτωσης για ασφάλιστρα σε συμβόλαια ασφαλίσεων ζωής και υγείας αναγνώριζε σε έκπτωση επί του φόρου 10% για ατομικές δαπάνες ασφαλίστρων έως το ποσό των 1.200 ευρώ και για οικογενειακές δαπάνες ασφαλίστρων τα 2.400 ευρώ .
Ακολουθήστε στο youtube για νέα εμπειρία ενημέρωσης και στo Google News