Πλαφόν τα 2000 ευρώ για κάθε σύνταξη και τα 3.000 ευρώ για άθροισμα συντάξεων

Στη βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 το σχέδιο νόμου με τίτλο “ Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων.”
0938121
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν κάποιες αλλαγές, από το το κείμενο που αρχικά είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, εκτός από δύο ρυθμίσεις που αφορούν το ύψος του πλαφόν για κάθε σύνταξη και την πληρωμή των εισφορών στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες.
Επίσης περιλαμβάνεται και διάταξη που καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά με το ανώτατο ύψος των συντάξεων επιβάλετέ πλαφόν ανά κύρια σύνταξη τα 2000 ευρώ, ενώ για άθροισμα συντάξεων το πλαφόν είναι τα 3.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει μικρό αριθμό ήδη συνταξιούχων ,καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος “Ήλιος”, για τις καταβαλλόμενες συντάξεις το πλήθος των συνταξιούχων με ποσά άνω 2000 ευρώ είναι 4.000, ενώ οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σήμερα πάνω από 3000 ευρώ σύνταξη, είναι 2.500.
Τέλος για τις μειωμένες εισφορές των νέων επιστημόνων, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται οτι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι που θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία, η διαφορά αυτή από τον ενιαίο κανόνα του 20% που θα πληρώνουν όλοι λογίζεται ως ασφαλιστική οφειλή.
«Η οφειλή αυτή θα εξοφλείται κατά 1/5 κατ έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».
Δείτε όλο το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή εδώ


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *