ΠΟΕΔΗΝ : “Λευκά Ταξί” και ασθενοφόρα ασφαλιστικών παίρνουν κόμιστρα να μεταφέρουν ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία !

Παράνομα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, ΛΕΥΚΑ ΤΑΞΙ όπως ονομάζονται, κάνουν χρυσές δουλειές με τις δευτερογενείς διακομιδές (μεταφορές ασθενών από και προς Υγειονομικές Μονάδες).

Εκμεταλλεύονται τον πόνο των ασθενών που δεν μπορούν να περιμένουν και τρεις ημέρες στο Νοσοκομείο μετά το εξιτήριο για να πάνε σπίτι τους.

Αυτό επισημαίνει ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας τα παρακάτω: 

Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν στις δευτερογενείς διακομιδές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταφεύγοντας σε ιδιώτες. Ρητώς όμως οι νόμοι προβλέπουν ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, άδεια ασθενοφόρου για τη μεταφορά ασθενών διατίθεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξειδικευμένα για τη μεταφορά εξεταζόμενων σε αυτά, σε Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, σε Προνοιακές Μονάδες και ασφαλιστικές εταιρίες για την μεταφορά ασφαλισμένων χωρίς την άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.

Ρητά ο νόμος αναφέρει ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση μεταφορών ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των Ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο.

Στο βωμό του κέρδους και της αδυναμίας ανταπόκρισης τόσο των Νοσοκομείων (κατάργηση κλάδου οδηγών) όσο και του ΕΚΑΒ, το οποίο ασχολείται κατά προτεραιότητα με τις επείγουσες διακομιδές συμβαίνουν τα εξής απίθανα: Κλινικάρχες επινοικιάζουν ασθενοφόρα σε ιδιώτες οι οποίοι με την σειρά τους δρούνε ανενόχλητα στο ΕΣΥ. Περισσότερες από 300 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών, λυμαίνονται το ευαίσθητο αυτό πεδίο της υγείας, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκομίζοντας τεράστια και «μαύρα» κέρδη εις βάρος των ασθενών. 

Ιδιωτικές εταιρείες για να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις του νόμου βρήκαν πατέντα και ονόμασαν τα ασθενοφόρα «Λευκά Ταξί», τα οποία είναι εφοδιασμένα με καροτσάκι και ανσασέρ για να ανεβάζουν τους ασθενείς. Δεν διαθέτουν φορείο για να μοιάζουν με ταξί. Έτσι χειρουργημένοι ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται σε ακινησία και να μεταφερθούν σπίτι τους με φορείο, αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά «λευκό ταξί» και μεταφέρονται σε καρότσι με κίνδυνο υποτροπής των τραυμάτων που φέρουν.

Ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για μεταφορά ασθενών από Νοσοκομεία στο σπίτι τους και λαμβάνουν υψηλό κόμιστρο αν και απαγορεύεται τέτοια χρήση.

Δείτε φωτογραφία  ασθενοφόρου που μετονομάστηκε «Λευκό Ταξί» ( Πηγή ΠΟΕΔΗΝ) 

Άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία του Ελληνικού Συστήματος Υγείας. Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο έχοντας δύο επιλογές. Είτε να περιμένουν έως και τρεις ημέρες για να διακομισθούν με το ΕΚΑΒ, είτε είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν Λευκά Ταξί ή Ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Η «ταρίφα» για διακομιδή εντός του κάθε νομού κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Η δε χρέωση για διακομιδή από νομό σε άλλο νομό μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ.

Δείτε μία παράνομη απόδειξη καταβολής κομίστρου 140 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρία από ασθενή.(Πηγή ΠΟΕΔΗΝ) 

Μετά αναρωτιούνται γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι υψηλότερες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,5% του ΑΕΠ στη χώρα μας, 1% Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ζητάμε την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας να σταματήσει το πάρτι της εκμετάλλευσης των ασθενών για την διακομιδή τους από το Νοσοκομείο στο σπίτι και αντίστοιχα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

1 Comment

  1. ΠΟΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ;
    ΑΠ΄ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΕΙ!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *