Ποιες ήταν οι ιδιωτικές ασφάλειες που προτίμησαν περισσότερο οι Έλληνες το 2021;

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ασφαλιστικά προϊόντα στην ιδιωτική ασφάλιση που επέλεξαν οι Έλληνες το 2021 προκύπτουν από τα μερίδια των κλάδων ασφαλίσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όπως καταγράφονται σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα από την  Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι εποπτεύουσα αρχή για τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκύπτουν τα εξής :

Στις ασφαλίσεις ζωής  το 2021 το 42%  των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων αφορούσε τις ασφάλειες ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις. Μάλιστα σε σχέση με το 2020 υπήρξε αύξηση  κατά 56%.

Στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων ( ζημιών)  το  34% αφορούσε την ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων ( ασφάλιση που ωστόσο είναι υποχρεωτική).

Μετά  τις ασφάλειες αστικής ευθύνης οχημάτων το 20% του μεριδίου των ασφαλίσεων του κλάδου ζημιών αφορούσε τις  ασφαλίσεις πυρός (κατοικία- περιουσία)  και το 16% την ασφάλιση υγείας ( ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα). Μάλιστα σε σχέση με το 2020 στις ασφάλειες Πυρός και υγείας υπήρξε μία αύξηση του μεριδίου 5% και 6%  αντίστοιχα.

Αναλυτικά η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει: 

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής  το 2021 ανήλθε σε 2,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 15% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Από το ανωτέρω ποσό, 1,0 δισεκ. ευρώ συνδέονται με επενδύσεις, ποσοστό 42% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 31% το 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση (56%). 

Παράλληλα, παρουσιάστηκε μείωση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 8% και μείωση των άλλων ασφαλίσεων ζωής, με ποσοστό 8%. 

Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 2,1 δισεκ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Από το ποσό αυτό, σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (34%), οι ασφαλίσεις πυρός (20%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (16%), με αντίστοιχες μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του προηγούμενου έτους κατά -2%, +5% και +6%. 

Το 2021, οι επισυμβάσεις αποζημιώσεις ανήλθαν σε 1,6 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και σε 0,7 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18% και 9% αντίστοιχα. 

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 31.12.2021 ανήλθε στο 43% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων της ίδιας περιόδου και ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) στο 46%, έναντι 40% και 46% αντίστοιχα στις 31.12.2020.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *