Ποινικές διώξεις για ασφαλιστική απάτη στον εμπρησμό καταστήματος των Sprider Stores


Τέσσερις ασφαλιστικοί όμιλοι φέρεται να είναι «θύματα» ασφαλιστικής απάτης από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αλυσίδας των καταστημάτων Sprider Stores αφού κατηγορούνται για προσχεδιασμένο εμπρησμό κτιρίου της αλυσίδας στην Ανθούσα, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, κατηγορούνται τα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος –έπειτα από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σάββα και Αθανάσιου Χατζηιωάννου καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της τότε διοίκησης της εταιρίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.
Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 και αρχικώς είχε αποδοθεί από τον Τύπο σε «κουκουλοφόρους ταραξίες» που είχαν προκαλέσει επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου.
Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.
Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι στόχος της όλης καταστροφικής επιχείρησης εμπρησμού, ήταν η είσπραξη ασφαλιζόμενου ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρία, μετά την καταγραφή των ζημιών, είχε ανακοινώσει ότι το κόστος της καταστροφής σε εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό -που ήταν πλήρως ασφαλισμένα σε 4 ασφαλιστικούς ομίλους- ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.
Στην ασκηθείσα ποινική δίωξη απάντησε το μέλος του ΔΣ της εταιρίας , όπου υποστηρίζει μεταξύ άλλων :
Όπως ανέφερε κ ο Αθανάσιος Χατζηϊωάννου, η ζημία της επιχείρησης του ήταν τεράστια, καθώς:

– Την είχε ασφαλισμένη για μικρότερο ποσό από την τρέχουσα αξία στα εμπορεύματα της, τα οποία ήταν όλα τρέχουσας κολεξιόν.

– Η πυρκαγιά συνέβη στα μέσα της σεζόν και η εταιρεία έμεινε χωρίς αποθέματα, τα οποία δεν προλάβαιναν να αντικαταστήσουν.

-Μαζί με τις εγκαταστάσεις κάηκαν και τα δείγματα της επόμενης κολεξιόν, τα οποία επανακατασκευάστηκαν μετά από ένα μήνα, ζημιώνοντας την εταιρεία.

– Η εταιρεία για λόγους οικονομίας δεν ήταν πλήρως ασφαλισμένη και ακόμα και με πλήρη αποζημίωση πάλι θα είναι ζημιωμένη.

-Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *