Ποιοι ΚΑΔ που αντιστοιχούν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές δεν υποχρεούνται στην χρήση POS ;


Σύμφωνα με τους ΚΑΔ που αντιστοιχούν στην δραστηριότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, οι παρακάτω κωδικοί εξαιρούνται της υποχρέωσης να έχουν POS , όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο eea.gr, o κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα:

Οι κωδικοί δραστηριότητας που συνήθως έχουν δηλώσει στην έναρξή τους οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι οι εξής :
– 66.22.10.01 Υπηρεσίες ασφαλιστικού πράκτορα.
– 66.22.10.02 Υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου, με επαγγελματική εγκατάσταση.
– 66.22.10.03 Υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση.
– 66.22.10.05 Υπηρεσίες μεσίτη ασφαλειών με επαγγελματική εγκατάσταση.
– 66.22.10.06 Υπηρεσίες μεσίτη ασφαλειών χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση.
– 66.22.10.07 Υπηρεσίες παροχής συμβούλων σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.
– 66.22.10.08 Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων.
– 66.22.10.09 Υπηρεσίες συντονιστή παραγώγων ασφαλειών ζωής.
Οι ανωτέρω ΚΑΔ δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που θα πρέπει οι επιχειρήσεις να διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS) κι ως εκ τούτου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που διαθέτουν τους προαναφερόμενους ΚΑΔ δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν κάποιον τραπεζικό λογαριασμό στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε.

Στην περίπτωση όμως που έχουν τοποθετήσει σύστημα αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS) οικειοθελώς, θα πρέπει να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που συνδέεται με το POS στη σχετική εφαρμογή μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019. Εάν το POS τοποθετηθεί μετά την 15η Ιανουαρίου 2019, ο συνδεόμενος λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί εντός 30 ημερών από την ενεργοποίηση του POS.

Στην περίπτωση που οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ασκούν παράλληλη δραστηριότητα, η οποία ανήκει στους ΚΑΔ του προαναφερόμενου πίνακα, δηλαδή που θα πρέπει να έχουν τοποθετήσει σύστημα αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS), θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που συνδέεται με το POS στη σχετική εφαρμογή μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019.

Θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής :

Εάν από κάποια επιχείρηση δηλωθεί οικειοθελώς τραπεζικός λογαριασμός ως επαγγελματικός, χωρίς εκ του νόμου να προκύπτει υποχρέωση, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει οι επαγγελματίες να μεριμνούν ώστε οι πιστώσεις που θα γίνονται στους εν λόγω λογαριασμούς να αφορούν αυστηρά τη γενικότερη επαγγελματική δραστηριότητα.
Ο ΚΑΔ 65.12 «Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής», που αναφέρεται στον πίνακα, δεν αφορά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αλλά τις ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν τις ασφάλειες.
Η υποχρέωση ή μη υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, δεν εξαρτάται από τη νομική μορφή της επιχείρησης (ατομική επιχείρηση, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), αλλά από τους κωδικούς δραστηριότητας που εκείνη διαθέτει.
Εάν η επιχείρηση έχει μορφή νομικού προσώπου (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), θα πρέπει να διαθέτει δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς για λόγους λογιστικούς και ελεγκτικούς. Από τους εν λόγω λογαριασμούς θα πρέπει να γίνονται οι πληρωμές της επιχείρησης και αντίστοιχα να εισπράττονται τα έσοδα από τους πελάτες της.
Εάν η επιχείρηση είναι ατομική δεν προκύπτει υποχρέωση προς το παρόν ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού όψεως. Αυτονόητο είναι όμως ότι θα πρέπει ο ελεύθερος επαγγελματίας να είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της ατομικής του επιχείρησης.
Σταδιακά, μέσα στο 2019, θα αυξηθούν οι ΚΑΔ του πίνακα οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν POS με νέες εγκυκλίους. Στην περίπτωση που ο ΚΑΔ 66.22 προστεθεί στους ΚΑΔ που υποχρεούνται να διαθέτουν POS, θα υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις να λάβουν τα POS και αντίστοιχα εντός μηνός να δηλώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Πηγή : eea.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *