Ποιος και πως θα πληρώσει τις ζημιές στην “βομβαρδισμένη” Αγχίαλο από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Σημαντικά ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με το πως θα αποζημιωθούν κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις εκρήξεις είτε από βλήματα είτε από το ωστικό κύμα στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 πτέρυγας μάχης στην Αγχίαλο, που προκάλεσε η είσοδος της δασικής πυρκαγιάς στο στρατόπεδο την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Οι ζημιές αυτές δεν μπορούν, κατά κάποιες εκτιμήσεις ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς σε περιπτώσεις τυχόν ασφαλισμένων κατοικιών και επιχειρήσεων, να καλυφθούν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αφού αυτά συνήθως καλύπτουν μόνο γεγονότα που προκαλούνται άμεσα από φυσικές καταστροφές.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση και οι ζημιές προκλήθηκαν από άλλο ασυνήθιστο παράγοντα που δεν υπάρχει σαν κάλυψη ούτε μπορεί να υπάρξει γενικά στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία και ούτε μπορεί να προβλεφθεί ως κίνδυνος Δηλαδή μη ασφαλίσιμος κίνδυνος

Επιπλέον ζήτημα τίθεται και ως προς το αν μπορεί αυτές οι ζημιές να καλυφθούν από την υπάρχουσα νομοθεσία για την κρατική αρωγή για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Και ο λόγος είναι ότι η κρατική αρωγή από φυσικές καταστροφές  περιορίζει τα ποσά που πληρώνει σε πληγέντες.

Νομικοί κύκλοι μας επισήμαναν ότι στην προκειμένη περίπτωση οι αποζημιώσεις για αυτές τις ζημιές πρέπει να αφορούν το 100% της ζημιάς από το κράτος , δηλαδή σαν να ήταν ασφαλισμένη η επιχείρηση ή κατοικία, και με νομοθετική παρέμβαση που πρέπει να υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να ασκηθούν αγωγές κατά του δημοσίου και οι ζημιωθέντες, ειδικά στην περίπτωση των επιχειρήσεων, να διεκδικήσουν ακόμη και αποζημιώσεις από διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας του γεγονότος ότι μένουν κλειστές ή μη λειτουργικές για μεγάλο διάστημα. 

Σε κάθε περίπτωση, από όλα τα παραπάνω, προκύπτει για τις  περιπτώσεις αυτών των ζημιών πρέπει υπάρξει άμεση και  ειδική μεταχείριση  ως προς τις αποζημιώσεις.  

Σχετικό βίντεο με το ωστικό κύμα να “κατεβάζει” τζαμαρία καταστήματος στην Ν. ΑγχίαλοΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *