Πολυεπίπεδη κινητικότητα και εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Πολυεπίπεδη κινητικότητα και εξελίξεις σηματοδοτεί το επόμενο διάστημα για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ο κλάδος της ασφαλιστικής βιομηχανίας θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στην μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Αν και αυτή την περίοδο η ιδιωτική ασφάλιση βρέθηκε στο επίκεντρο και της πολιτικής αντιπαράθεσης, μετα την πρόταση Μητσοτάκη για συμμετοχή της στον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι ασφαλιστές φαίνεται να αισιοδοξούν για καλύτερες μέρες.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, σε ηγετικό επίπεδο, στο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΑΕΕ και ξεκινά αύριο στο Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Άλλωστε η πρόταση Μητσοτάκη ικανοποιεί την ασφαλιστική αγορά, αφού είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της δημιουργίας πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης με την συμμετοχή και των ασφαλιστικών εταιριών.

Βέβαια οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μένουν μόνο εδώ αλλά θέτουν προς την πολιτεία και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση της υγείας.

Ακόμη για το θέμα των φυσικών καταστροφών προβάλουν το πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά τους στην καταστροφική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, όπου οι αποζημιώσεις που θα δώσουν έφτασαν τα 36 εκατ. Ευρώ και μάλιστα σε ένα υποσφαλισμένο κλάδο στην Ελλάδα, όπως είναι η ασφάλιση κατοικιών και περιουσίας.

Επιπλέον, στα θέματα εποπτείας επισημαίνουν την αυστηροποίηση των κανόνων ελέγχου μέσα από το solvency II, που αποκλείει φαινόμενα του παρελθόντος με τις “κόκκινες” ασφαλιστικές αλλά και την εισαγωγή νέων κανόνων για την προστασία των καταναλωτών όπως η εφαρμογή της οδηγίας IDD.

Eτσι, μπορεί η αγορά να είναι σε στασιμότητα από πλευράς αύξησης της παραγωγής ασφαλίστρων, την τελευταία διετία, αλλά οι ασφαλιστές βλέπουν άμεσα ανάκαμψη και πάντα επισημαίνουν την συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτή θέλει να μπει σε ένα νέο κύκλο ανάκαμψης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της τράπεζας της Ελλαδος συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 17.071 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2018, έναντι 16.953 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *