Προειδοποιήσεις από την EIOPA για ασφαλιστικές και επαγγελματικά ταμεία

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με βάση την έκθεση του Μάιου του 2015 για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη έκθεση (Δεκέμβριος 2014) παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες και συγκεκριμένα:
464363

Το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια και η αύξηση των πιστωτικών κινδύνων εξακολουθεί να επηρεάζει τους κλάδους των (αντ) ασφαλίσεων και επαγγελματικών κλάδων σύνταξης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Η τρέχουσα πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί ευνοϊκούς όρους για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση για ορισμένους ασφαλιστικούς κλάδους και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Επιπλέον, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να μειώσει σημαντικά την αγορά όγκου για ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Στον ασφαλιστικό τομέα, η απόδοση και η αποδοτικότητα των προϊόντων παραμένουν υπό ισχυρή πίεση με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη φερεγγυότητα.
Στον τομέα της αντασφάλισης, τα ασφάλιστρα από αντασφαλίσεις είναι υπό πίεση καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό από μη παραδοσιακές πηγές κεφαλαίου.
Ο τομέας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες προκλήσεις. Τα προγράμματα παροχών επηρεάζονται αρνητικά από την μείωση των επιτοκίων.
Ο Gabriel Bernardino, πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε μεταξύ άλλων : «Η σημερινή μακροοικονομική πραγματικότητα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για ορισμένους κλάδους ασφάλισης και συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε αυτό το περιβάλλον είναι βασικό ότι οι εποπτικές αρχές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *