Πρόσκληση στην ΕΑΕΕ για την υπογραφή νέας 2ετούς ΣΣΕ έκανε η ΟΑΣΕ

Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος με ανακοίνωσή της αναφέρεται σε θέματα εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο καθώς και στην διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας διετούς  ΣΣΕ. 

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ΟΑΣΕ μετά από επίμονη  προσπάθεια κατάφερε, μέσω νέας κλαδικής ΣΣΕ, την διαμόρφωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες. 

Η σύμβαση αυτή έληξε την 6/2/2021 και όλοι οι όροι της ισχύουν υποχρεωτικά  για τρείς μήνες ακόμη μετά την λήξη της (5/5/2021).  Από την πληροφόρηση που έχει η Ομοσπονδία από τα μέλη των σωματείων της, διαπιστώνεται ότι σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που είναι μέλη της ΕΑΕΕ προσάρμοσαν τις αποδοχές στην κλαδική ΣΣΕ και καταβάλουν και τα αναδρομικά από 6/2/2019. Εξαίρεση η  εταιρία INTERLIFE η οποία μέχρι σήμερα δεν την εφαρμόζει. Η ΟΑΣΕ και ο ΣΥΑΕ έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρίες καθώς και σε καταγγελίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Στο σημείο αυτό καταγγέλλουμε και την  προκλητική αδιαφορία του υπουργείου εργασίας στην αίτηση της ΟΑΣΕ, που κατατέθηκε αμέσως μετά την απόφαση του ΟΜΕΔ, αλλά και στις συνεχόμενες οχλήσεις μας να προχωρήσει ο υπουργός στην σύγκλιση του αρμόδιου οργάνου που θα αποφάσιζε την  υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα της ΣΣΕ σε όλες τις εταιρίες.       

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά την 6/5/2021, βάσει νόμου, ο βασικός μισθός και τα επιδόματα πολυετίας, γάμου, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας,  διατηρούνται όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την κλαδική ΣΣΕ που έληξε. Επισημαίνουμε ότι αυτοί οι όροι δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς παρά μόνο με την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης εργασίας μεταξύ εργαζόμενης/ου και εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του/της εργαζόμενου/ης. Ταυτοχρόνως, επισημαίνατε ότι ευνοϊκότεροι όροι και συνθήκες εργασίας, ρυθμίσεις, μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές ή λοιπές παροχές που έχουν θεσπιστεί με διατάξεις νόμων, με την ΕΓΣΣΕ, με Σ.Σ.Ε., με ατομικές συμβάσεις, καθώς και με διατάξεις Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, δεν θίγονται, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται.

Κάποιοι εργοδότες, σύμφωνα με πληροφορίες των μελών μας, καταστρατηγώντας τα ανωτέρω  ασκούν πίεση και εξωθούν τους εργαζόμενους μέλη μας να υπογράψουν υποχρεωτικά νέες ατομικές συμβάσεις σε αντίθεση των όσων εκ του νόμου  προβλέπονται  και καθορίζονται με την απειλή απόλυσης η οποία σε κάθε περίπτωση υπό αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις είναι άκυρη, διότι είναι καταχρηστική. Σας καλούμε να ενημερώνετε άμεσα τα σωματεία σας σε κάθε τέτοια περίπτωση.`

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, η Ομοσπονδία ήδη απέστειλε πρόσκληση στην ΕΑΕΕ για υπογραφή νέας ΣΣΕ για το διάστημα από 6 Φεβρουαρίου 2021 έως 5 Φεβρουαρίου 2024.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΑΣΕ

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

                                 Χρήστος Παπαδόγιαννης                    Γιάννης ΠετσαλάκηςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *