Πως διαμορφώνεται το κόστος της Ασφάλισης Αυτοκινήτου. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.Ερωτήσεις -Απαντήσεις

Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα που θα πληρώσω;

Ο υπολογισμός των ασφαλίστρων (τιμολόγηση) γίνεται ελεύθερα από κάθε ασφαλιστική εταιρία με βάση τους παράγοντες κινδύνου που η κάθε εταιρία έχει αξιολογήσει ως κρίσιμους και σημαντικούς για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικά, συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου είναι:

∙ η ηλικία του οδηγού,

∙ η χρήση του οχήματος (Ε.Ι.Χ., Φορτηγό κ.λ.π.),

∙ τα χαρακτηριστικά του οχήματος (κυβικά, ιπποδύναμη, αξία οχήματος, έτος κατασκευής κ.λ.π.),

∙ το ιστορικό ζημιών,

∙ o τρόπος πληρωμής των ασφαλίστρων,

∙ η γεωγραφική περιφέρεια στην οποία το όχημα συνήθως κυκλοφορεί,

∙ το πλαίσιο των προαιρετικών ασφαλιστικών καλύψεων που παρέχονται στον ασφαλισμένο, πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου.

Βασικός, επίσης, παράγοντας τιμολόγησης είναι τα όρια κάλυψης (ασφαλιστικά ποσά), τα οποία αναλαμβάνει να καλύψει η κάθε ασφαλιστική εταιρία, είτε αυτά προβλέπονται από το Νόμο (βλ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης από ατύχημα Αυτοκινήτου που πρέπει να ξέρεις), είτε αυτά συμφωνούνται μεταξύ ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλισμένου (βλ. Προαιρετικές Ασφαλίσεις Αυτοκινήτου. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Ερωτήσεις – Απαντήσεις).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της κάθε ασφαλιστικής εταιρίας να προβαίνει συνεχώς στην ορθή εκτίμηση και αξιολόγηση των κινδύνων που αναλαμβάνει έτσι ώστε να τιμολογεί με τρόπο που να διασφαλίζει σε συνεχή βάση την καλή και εύρυθμη λειτουργία της και πρωτίστως τα συμφέροντα της κοινωνίας των ασφαλισμένων της.

Μπορώ να ζητήσω από την ασφαλιστική μου εταιρία βεβαίωση για τυχόν ατυχήματα που έχω εμπλακεί με το όχημά μου και τις τυχόν αξιώσεις τρίτων σε βάρος μου ;

Ναι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε δικαίωμα να ζητήσετε από την ασφαλιστική επιχείρηση, ανά πάσα στιγμή, βεβαίωση σχετικά με την ύπαρξη ή μη αξιώσεων αποζημίωσης τρίτων που αφορούν στο όχημα ή στα οχήματά σας, και τούτο τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας της συμβατικής σχέσης. Η ασφαλιστική εταιρία έχει υποχρέωση να χορηγήσει την εν λόγω βεβαίωση εντός 15 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *