Πως θα γίνεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ


Με απόφαση του υπουργού Υγείας, (ΦΕΚ Αρ. Φύλου 2243 18/8/2014) καθορίζεται το ανώτατο όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

0587Σύμφωνα με την απόφαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις, το συνολικό ύψος των υπηρεσιών και πράξεων Διαγνωστικών εργαστηρίων (ιδιώτες και εταιρείες) ανέρχεται σε 300 εκατ. Ευρώ.
Η κατανομή που αφορά ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση (κατηγορία Α) με ειδικότητες καρδιολογία, γαστρεντερολογία νευρολογία γυναικολογία και φυσιατρική ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανομή που αφορά σε ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση με λοιπές ειδικότητες που δεν ορίζονται ανωτέρω, ανέρχονται σε 8.100.000,00 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξετάσεις υψηλού κόστους όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και έγχρωμοι υπέρηχοι που βρίσκονται εκτός ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ.
Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό του ΠΕΔΥ, εάν η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υπουργική απόφαση για το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στοχεύει στην διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Επίσης στην ανακοίνωση Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εποχή δηλαδή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *