Πως θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, τα επόμενα χρόνια

Δυο κατηγορίες ασφαλιστικών εταιριών θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που θα είναι σαφώς λιγότερες και πιο ισχυρές, σε σχέση με σήμερα .

437373
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν άνθρωποι της αγοράς επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση στη χώρα αλλά και οι αλλαγές που επέρχονται στην εποπτεία και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών, σύντομα θα αλλάξουν ριζικά τον χάρτη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
Στην πρώτη κατηγορία θα είναι οι λεγόμενες πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων ,που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα παλιότερα, αλλά και τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην δεύτερη κατηγορία θα είναι ελληνικές, κυρίως, ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εδραιωθεί στην αγορά από χρόνια, που όμως για να μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών ομίλων θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους ασφάλισης και προϊόντα.
Τα πρώτα δείγματα της λειτουργίας της νέας ασφαλιστικής αγοράς, όπως θα διαμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω, αναμένονται από τις αρχές του 2016 , οπότε θα αρχίσει και η εφαρμογή της γνωστής κοινοτικής οδηγίας Solvency II ,που αλλάζει ριζικά τα θέματα της εποπτείας αλλά και της κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς ένας ακόμα λόγος που οδηγούμαστε σε αυτού του νέου τύπου ασφαλιστική αγορά είναι και οι τεχνολογικές εξελίξεις που πρέπει να ακολουθήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Οι πολυεθνικοί παίχτες της ασφαλιστικής αγοράς, έχοντας την κεφαλαιακή αλλά και την τεχνολογική στήριξη των μητρικών ασφαλιστικών εταιριών, μπορούν να προσαρμόζονται πιο γρήγορα στις εξελίξεις σε σχέση με τις ελληνικές μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρίες.
Αυτό σημαίνει , κατά τους γνώστες της αγοράς , ότι προκειμένου οι ελληνικές εταιρίες να τους ανταγωνιστούν θα πρέπει να περιορίσουν την δράση τους, ώστε να επικεντρωθούν σε εξειδικευμένους κλάδους ασφάλισης, για να έχουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ευελιξία .
Στο νέο χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς που θα αρχίσει να διαμορφώνεται το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν εξαγορές χαρτοφυλακίων , συγχωνεύσεις εταιριών ακόμα και «σπάσιμο» εργασιών.
Όσον αφορά τις δύο μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που αποτελούν θυγατρικές των τραπεζικών συστημικών ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank , καθώς το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής θεωρείται τελειωμένο με την συμφωνία της εξαγοράς από τον όμιλο της ERGO, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, απαγκίστρωση από τους μητρικούς τραπεζικούς ομίλους .
Το πως αυτό θα γίνει τα σενάρια που έχουν δει, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας ποικίλουν και είναι ανάλογα το προφίλ των δύο εταιριών.
Για την Eurolife τα πράγματα θεωρούνται απλά καθώς είναι σχετικά νέα εταιρία με σημαντική παραγωγή, καθαρή κερδοφορία που την κάνει αρκετά ελκυστική σε πιθανή πώληση.
Για την Εθνική Ασφαλιστική , που φαίνεται να πρωταγωνιστεί και στις ανακατατάξεις που συντελούνται ενόψει εξαγορών χαρτοφυλακίων, το μέγεθός της και ο πρωταγωνιστικό της ρόλος στην αγορά ανεβάζουν το πιθανόν ενδιαφέρον για εξαγορά και ενδεχομένως το τίμημα που προσδοκά η μητρική τράπεζα από μελλοντική πώληση.

Ακολουθήστε μας στο Google NewsΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *