Πως θα εκτυπώσετε τη βεβαίωση συντάξεων του ΙΚΑ για την εφορία

Ξεκίνησε από την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 η ηλεκτρονική του ΙΚΑ μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Εκτύπωση βεβαιώσεων σύνταξης

Οι βεβαιώσεις αφορούν ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2013 και έτσι οι συνταξιούχοι ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2014 που ξεκίνησε μέσω του TAXIS, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας διαδικτυακά. Η υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) δύνανται να εξυπηρετούνται (δηλαδή θα λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους εκτυπωμένες) από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Φέτος τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί θα αποσταλλούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και θα προσυμπληρωθούν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων. Οι κωδικοί που προσυμπληρώνονται με τα εισοδήματα είναι: 301-302,303-304,321-322 και 317-318 (πίνακας μισθωτών υπηρεσιών) 313-314, 315-316, 333-334, 609-610, 603-604, 605-606 (πίνακας παρακαρατηθέντων φόρων). Καλό λοιπόν θα είναι να ελέγξετε τα ποσά των συντάξεων που έχουν προσυμπληρωθεί στη φορολογική σας δήλωση του 2014, με το έντυπο της βεβαίωσης συντάξεων που θα εκτυπώσετε επιλέγοντας το Link στο τέλος του άρθρου. Σε περίπτωση λάθους επιλέξτε το link: Φορολογική δήλωση 2014: Προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις
452545

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ο χρήστης της υπηρεσίας θα πρέπει να πληκτρολογήσει υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου, τον ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ. Ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ (Α.Μ. ΔΙΑΣ /15 ψηφία) αναγράφεται πάνω στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεως με το οποίο προσέρχεται ο συνταξιούχος στο κατάστημα για να πραγματοποιήσει την καταγραφή της φυσικής παρουσίας του και έχει την μορφή «ΚΚΚΚ ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Χ»

Μέσω της υπηρεσίας, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα)
Πατήστε εδώ για να δείτε δείγμα του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων του ΙΚΑ

[Μπορείτε να εκτυπώσετε τη βεβαίωση σύνταξης για το 2013, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

* Επιλέξτε εάν είστε συνταξιούχος κάτοικος Ελλάδας ή κάτοικος Εξωτερικού (Αρμοδιότητας Περ/κου Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών).

* Εάν είστε κάτοικος Ελλάδας, καταχωρήστε τα 7 πρώτα ψηφία του Α.Μ. (γράμματα ή νούμερα), Α.Μ. ΔΙΑΣ Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.

* Εάν είστε κάτοικος Εξωτερικού (Αρμοδιότητας Περ/κού Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών), καταχωρήστε τα 7 πρώτα ψηφία του ΑΜ (γράμματα ή νούμερα), επιλέξτε την κατηγορία σύνταξης που λαμβάνετε, καταχωρήστε Επίθετο, Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.

* Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.
* Εισάγετε τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης.
* Πατήστε έλεγχος.

* Εάν τα στοιχεία που καταχωρήσατε ταυτίζονται με αυτά των αρχείων συντάξεων, εμφανίζεται η σχετική βεβαίωση και μπορείτε να προχωρήσετε στην εκτύπωσή της. Σας ενημερώνουμε δε ότι σε περίπτωση που υποβάλλετε τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ηλεκτρονικά, δεν είναι απαραίτητη η εκτύπωση της Βεβαίωσης Συντάξεων και η προσκόμιση αυτής στην αρμοδία Δ.Ο.Υ. Μπορείτε όμως, να αποθηκεύσετε τη βεβαίωση αυτή στον υπολογιστή σας για μελλοντική χρήση, ή να την εκδώσετε οποτεδήποτε, μέσω της ίδιας εφαρμογής, εφόσον σας ζητηθεί από την αρμοδία Δ.Ο.Υ.

* Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με τα ποσά που εμφανίζονται στην Βεβαίωση Συντάξεων του 2013, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τοπικό κατάστημα ΙΚΑ της περιοχής σας.

* Εάν τα στοιχεία που καταχωρήσατε δεν ταυτίζονται με αυτά των αρχείων συντάξεων, σχετικό μήνυμα σας ενημερώνει για τη μη ταυτοποίηση αλλά συγχρόνως σας δίνεται η δυνατότητα να εκδώσετε τη Βεβαίωση Συντάξεων με τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία μας. Εάν χρειαστεί διόρθωση των στοιχείων σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε τμήμα πληρωμών συντάξεων του Υποκ/ματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

* Σημειώνεται ότι αν στο Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων είναι συμπληρωμένοι και οι δύο Α.Μ. ΔΙΑΣ (ΙΚΑ και ΕΤΕΑΜ), για την έκδοση της βεβαίωσης, απαιτείται η καταχώρηση ενός από τους δύο A.M. ΔΙΑΣ. Εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων (δηλ. λαμβάνετε περισσότερες από μία συντάξεις), επαναλάβετε την ανωτέρω διαδικασία για κάθε Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων ξεχωριστά.

* Σε περίπτωση που δε συμφωνείτε με τα ποσά που εμφανίζονται στη Βεβαίωση Συντάξεων τότε, αν είστε συνταξιούχος ΙΚΑ ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑ απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα πληρωμών συντάξεων του Υποκ/τος ΙΚΑ ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας σας, αν είστε συνταξιούχος του τ.ΤΑΠΟΤΕ απευθυνθείτε στο Υποκατάστημα Ασφαλισμένων του Εντασσόμενου Κλάδου Σύνταξης ΤΑΠΟΤΕ και αν είστε συνταξιούχος του τ.ΤΑΠΙΛΤ απευθυνθείτε στο Υποκατάστημα των Εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων Τραπέζών.
Για να μπείτε στην σχετική σελίδα του ΙΚΑ κάντε κλικ εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

5 Comments

  1. Ειμαι κατοικος εξωτερικου και θελω την βαβαιωση συνταξεων για φορολογικη χρηση του 2020 το συστημα ομως δεν εχει ενημερωθει για τον χρονο αυτο εχει ακομη του 2019. ποτε θα ενημερωσετε ωστε να μπορεσω να κανω την φορολογικη μου δηλωση στον Καναδα?

    1. Δεν το γνωρίζουμε. Απλά επειδή εδώ γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το Μάιο, συνήθως ανεβαίνουν στο σύστημα λίγο πριν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων. Μήπως θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ αν το χρειάζεστε άμεσα

  2. Προσπαθω καθε χρονο να βγαλω την βεβαιωση για την εφορια εδω στον Καναδα η σελιδα σας ομως δεν εχει ενημερωθει για το 2020, θα ηθελα να ξερω ποτε θα την ενημερωσετε οστε να την υποβαλω ενγκαιρως στην εφορια μας῞

  3. Τι ισχυει για τους πριν το 83 στον Τυπο ΕΤΑΠ ΜΜΕ πρωην ΤΑΙΣΥΤ με 35ετια μεχρι το 2021. Ποτε βγαινουν σε συνταξη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *