Πως θα μειώστε το φόρο από δαπάνες ασφαλιστικών εισφορών, υγείας και ασφαλίστρων

Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί σε ασφαλιστικά ταμεία ,δαπάνες για υπηρεσίες υγείας αλλά και ασφάλιστρα που έχουν καταβληθεί για ιδιωτική ασφάλιση σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας, περιλαμβάνονται μεταξύ των δαπανών που μειώνουν το φόρο στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2012.
Δείτε αναλυτικά ποιες είναι :
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται – εκπίπτει ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2012.
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
Θεωρούνται οι αμοιβές που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που πλήρωσε σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.
Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται τα νοσήλια που έχει καταβάλει σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμων, έξοδα που έχει πληρώσει σε επιχείρησης περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, έξοδα αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας και τα έξοδα αντικατάστασης των μελών του σώματος με τεχνητά.
Το ποσό της μείωσης του φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές, δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
Ασφαλιστικές εισφορές
Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε Ταμεία ασφάλισής του, καθώς και οι εισφορές που πλήρωσε για την προαιρετική του ασφάλιση. Εφόσον δηλώνετε εισοδήματα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, τότε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβάλατε το 2012 για υποχρεωτικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ.) αναγνωρίζεται από την Εφορία για έκπτωση από το εισόδημα που θα πληρώσετε
Ασφάλιστρα
Τ ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *