Πως να κάνετε σωστή και οικονομική ασφάλιση κατοικίας

Η ασφάλιση της κατοικίας έναντι διαφόρων κινδύνων όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα, κλοπή κτλ, είναι μια ανάγκη που προκύπτει όχι μόνο απο την απαίτηση των τραπεζών για την εξασφάλιση των δανείων που παρέχουν για κατασκευή οικίας, αλλά και απο την ανάγκη των ιδιωτών και επαγγελματιών για να εξασφαλίσουν την περιουσία τους απο διαφόρους κινδύνους.

35535Είναι ευρέως γνωστό οτι τα τραπεζικά ιδρύματα επιβάλλουν στους λήπτες δανείων για αγορά ή κατασκευή οικίας, την απαίτηση της ασφάλισης του εν λόγω ακινήτου απο κινδύνους όπως σεισμό και φωτιά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που έδωσαν σε περίπτωση ζημιάς. Αυτό που ίσως αγνοούν αρκετοί δανειολήπτες είναι το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν το ακίνητό τους στον ασφαλιστικό φορέα που τους προτείνει η τράπεζά τους, αλλά είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν οι ίδιοι την ασφάλεια που αρμόζει και πληρεί τα κριτήρια της τράπεζας, στην ελεύθερη αγορά. Το ανωτέρω καθορίστηκε απο την εγκύκλιο 462/14-5-2013 της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κοινοποιήθηκε στης διοικήσεις όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων και καθορίζει ρητά ότι αφενός ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν και αφετέρου δεν δεσμεύεται να ασφαλιστεί σε συνεργαζόμενη από τη τράπεζα ασφαλιστική εταιρεία.

Επίσης, πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα τείνουν να ζητούν προς ασφάλιση όχι μόνο το ποσό του δανείου που έχουν παράσχει, αλλά την αντικειμενική αξία του ακινήτου στο ακέραιο. Π.χ. εάν ένας δανειολήπτης έχει λάβει 70.000 ευρώ δάνειο για αγορά κατοικίας αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, η τράπεζα θα απαιτήσει ασφαλιστήριο αξίας 100.000 ευρώ. Παρόλα αυτά ο ανταγωνισμός στην αγορά ασφαλίστρων έχει συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα πλήρες ασφαλιστήριο ενυπόθηκης κατοικίας για την ανωτέρω αξία κυμαίνεται στα 135 ευρώ το χρόνο.

Προσοχή στα ”ψιλά γράμματα”. Ο λήπτης της ασφάλισης και κυρίως ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής οφείλει να ενημερώνεται και να κατανοεί τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές του προϊόντος που αγοράζει ή προσφέρει. Αυτό πρέπει να γίνεται προς αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων πάντα στα πλαίσια της καλής εξυπηρέτησης και της κάλυψης των αναγκών του εκάστοτε πελάτη. Σημαντική προϋπόθεση είναι η κατασκευή της κατοικίας από μπετόν αρμέ και μετά απο το 1960, οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανόνας κατασκευής κτιρίων.

Τέλος, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά προϊόντα που καλύπτουν το περιεχόμενο της οικίας από φυσικές καταστροφές και κλοπή. Αυτά ξεκινούν από 25 ευρώ για ετήσιο ασφάλιστρο αξίας 20.000 ευρώ. Προϋπόθεση εδώ είναι το ακίνητο να είναι μόνιμη κατοικία. Τέλος μια καταγραφή του προς ασφάλιση περιεχομένου στην αίτηση ασφάλισης καθώς και οι αποδείξεις αγοράς ή τιμολόγια εάν πρόκειται για επιχείρηση, θα βοηθούσε σε περίπτωση αποζημίωσης. (Όσον αφορά καταστήματα, επιπλέον απαιτείται η ύπαρξη συναγερμού συνδεδεμένου με την αστυνομία ή εταιρεία security, και/ή η ύπαρξη ρολών για την κάλυψη της κλοπής).

Συνοψίζοντας, πρέπει να πούμε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να βρεί το ασφαλιστικό προϊόν που του ταιριάζει, όσον αφορά την ασφάλιση της οικίας του & του περιεχομένου αυτής.

Άννα Γ. Μουστάκα
Ασφαλιστικές Υπηρεσίες
www.insurance-moustaka.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *