Πως τα capital controls βούλιαξαν την παραγωγή στις ασφάλειες ζωής(-12%) και τα unit-linked (-60%)

Σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων στο κλάδο ζωής των ασφαλιστικών εταιριών είχε η εφαρμογή των capital controls τον περασμένο Ιούλιο με γενικότερες επιπτώσεις συνολικά στην παραγωγή ασφαλίστρων, που επέστρεψε στην ύφεση.

8573732

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής ασφαλίστρων που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών για το πρώτο επτάμηνο του 2015 η πιο βασική επίπτωση ήταν ότι το σύνολο της παραγωγής σημείωσε αρνητικό πρόσημο (0,6) παρ ότι στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκε ανοδικά .

Τον μήνα Ιούλιο του 2015 καταγράφεται αντιστροφή της πορείας των ασφαλίσεων Ζωής, αφού η παραγωγή ασφαλίστρων υπέστη την πρώτη ουσιαστική μείωσή της (-17%) ως προς την παραγωγή του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που είχε να καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2014 (όταν είχαν μειωθεί κατά 5,4%).
Επίσης, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών αντέστρεψαν την μηνιαία αύξηση παραγωγής που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο (+2,8%) με μεγάλη πτώση (-12,7%).
Το αποτέλεσμα αυτών ήταν ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων επέστρεψε στην ύφεση (-0,6%) μετά την άνοδο που είχε στο χρονικό διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου του 2015.

Ειδικότερα για το κλάδο ζωής μόνο τον μήνα Ιούλιο του 2015, η εγγεγραμμένη παραγωγή ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, μειώθηκε κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 (από περίπου 20 εκατ. € σε περίπου 8 εκατ. €), λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).
Η ανωτέρω καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (244,6 εκατ. € στο επτάμηνο), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Ελληνικού Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων.
Αποτελεί όμως συνήθη πρακτική διεθνώς η υπόθεση ότι: «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς η αντίστοιχη αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις.
Σύμφωνα με αυτήν την πρακτική θα ήταν το άθροισμα των περιοδικών καταβολών και του 1/10 της παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η αντίστοιχη υπολογιζόμενη παραγωγή ασφαλίστρων συμβολαίων εφάπαξ καταβολής του Ά εξαμήνου του 2015 (εκτιμάται στο ύψος των 172 εκατ. €) θα προσμετράτο ως 17,2 εκατ. € διαμορφώνοντας την παραγωγή του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις σε 82,2 εκατ. € αντί του ποσού των 237 εκατ. € που έχει καταγραφεί.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *