Πόσο πιθανό είναι να αποεπενδύσουν από Ελλάδα πολυεθνικοί ασφαλιστικοί παίκτες;

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Στο επενδυτικό “σκάκι” των πολυεθνικών ομίλων και εταιριών όλων των κλάδων και των ασφαλιστικών εταιριών είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποεπενδύσουν από διάφορες χώρες στις οποίες πριν μερικά χρόνια είχαν επιλέξει να επενδύσουν.

Στην προκειμένη περίπτωση των ασφαλιστικών ομίλων η πώληση μονάδων τους από ώριμες ή αναδυόμενες αγορές είναι πάντα πιθανή και διαμορφώνεται με γνώμονα οικονομικούς και στρατηγικούς στόχους που θέτουν.

Βασικό κριτήριο τους είναι κατά πόσο η επένδυση τους αποδίδει ( σε κέρδη) και πόσο ανταγωνιστική είναι στην κάθε αγορά που έχουν αποφασίσει να έχουν παρουσία.
Ετσι, έχουμε δει κατα καιρούς πολυεθνικές να πωλούν σε επίσης πολυεθνικούς ή ισχυρούς ανταγωνιστές τους απο την αγορά που αποφασίζουν να αποχωρήσουν.

Στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχουμε μια συγκέντρωση από πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους το ενδεχόμενο είναι πάντα ανοικτό κάποιος ή κάποιοι από αυτούς να αποφασίσουν κάποια στιγμή να αποεπενδύσουν.

Την περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που είχαν φουντώσει τα σενάρια για πιθανές εξόδους από την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά πολυεθνικών ασφαλιστικών παικτών δεν υπήρξε κάποια αποχώρηση. Ένας βασικός λόγος που δεν έγινε αυτό ήταν το PSI των Ελληνικών Ομολόγων που ανάγκασε τις μητρικές εταιρίες να καλύψουν τις απώλειες κεφαλαίων καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για επανατοποθέτηση άλλων πολυεθνικών ή εγχώριων παικτών.

Συνήθως, όταν ένας πολυεθνικός ασφαλιστικός όμιλος αποφασίζει να αποεπενδύσει επιλέγει ο διάδοχος του χαρτοφυλακίου να είναι αντίστοιχου βεληνεκούς πολυεθνικός ή εγχώριος παίκτης.

Επίσης, συνήθως, οι αποεπενδύσεις γίνονται όταν υπάρχει κερδοφορία και μια σταθερότητα στην οικονομία που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον πωλητή και τον αγοραστη.

Επομένως, όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια, κύρια στην μεταμνημονιακή εποχή, να δοκιμαστούν οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς χαρακτηρίζεται αναδυόμενη αγορά. Επιπλέον θα αναζητηθούν εντός της αγοράς απορρόφησεις ή εξαγορές τοπικών παικτών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα είναι στο απώτερο μέλλον και με βάση τις νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στη χώρα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *