Πότε έρχεται η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ με έκπτωση 10% από ασφαλισμένες κατοικίες και ποιοι είναι η άμεσα ωφελούμενοι

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Καθώς η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ, από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κάνει τα πρώτα κυβερνητικά της βήματα  πληροφορίες θέλουν μέσα στα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει θα είναι η εμβόλιμη προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες  έναντι φυσικών καταστροφών. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το μέτρο εφόσον νομοθετηθεί , ίσως και από τα πρώτο νομοσχέδια και πρίν τις διακοπές της Βουλής για το καλοκαίρι, θα έχει ισχύ για τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Συνεπώς, άμεσα ωφελούμενοι είναι όσοι ήδη διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας για κινδύνους φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για το 2022 το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν ασφάλιση και κατά συνέπεια έκπτωση του φόρου ΕΝΦΙΑ. 

Πάντως η πλειοψηφία αυτών των ασφαλισμένων κατοικιών αφορά δανειολήπτες που έχουν υποθήκες τις κατοικίες τους σε τράπεζες που τους υποχρεώνουν να τις ασφαλίζουν.

Ωστόσο η ασφαλιστική αγορά προσδοκά από την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης τόνωση της ζήτησης για ασφάλιση κατοικίας.

Αυτο μένει να φανεί στην πράξη και όχι άμεσα, αφού στην εξαγγελία του μέτρου είχε τεθεί ως προϋπόθεση η 12μηνη ασφάλιση κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, που σημαίνει ότι κάποιοι που θα κάνουν συμβόλαιο μετά την εξαγγελία του μέτρου δεν προλαβαίνουν την έκπτωση για το 2024 εκτός και αν γίνει  διαφορετική ρύθμιση. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *