Πότε το ΚΕΑΟ θα διαγράφει οφειλές ως ανεπίδεκτες προς είσπραξη


Εγκύκλιος του ΚΕΑΟ αναφέρεται στο θέμα διαγραφής οφειλών ως ανεπίδεκτες προς είσπραξη και αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι έρευνες για περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη

Συγκεκριμένα ως τέτοιες καταδεικνύονται οι παρακάτω περιπτώσεις

1. Οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.
2. Όταν το ποσό της κύριας οφειλής δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τότε που βεβαιώθηκε.
3. Όταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τότε που βεβαιώθηκε.
4. Οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 1993 και δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ ανά οφειλέτη. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν άλλες κύριες οφειλές στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
5. Διαγράφονται οι οφειλές για τις οποίες παρήλθε δεκαετία από την καταχώρησή τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Εάν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση από τις δικαστικές αρχές και εάν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, τότε οι οφειλές αυτές μπορούν να διαγραφούν και πριν από τη δεκαετία.
Μια οφειλή για να θεωρηθεί ότι είναι ανεπίδεκτη είσπραξης πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
• Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων χωρίς αποτέλεσμα.
• Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
• Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων ή να μην είναι δυνατή η άσκησή της.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *