Πώς μια μπουτίκ ασφαλιστική εταιρία συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας

Αρκετά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Προέδρου- Διευθύνοντος Συμβούλου της Ευρώπη Ασφαλιστική και αντιδημάρχου του δήμου Αθηναίων για την Ανάπτυξη την Επιχειρηματικότητα και τις Επενδύσεις, κ. Νικόλαου Μακρόπουλου ,στην εβδομαδιαία  έντυπη έκδοση  της οικονομικής εφημερίδας Deal News.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη στην συνέντευξη στο βασικό της σκέλος όπως δημοσιεύεται στη Deal News 

«Nα μη φοβάσαι να παρατήσεις το καλό για να κυνηγήσεις το τέλειο», είχε πει κάποτε ο John D. Rockefeller, ο πλουσιότερος άνθρωπος που πέρασε από αυτή τη γη. Eίναι αρχές του 1970, όταν ο Nικόλαος Mακρόπουλος, θα ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή, επιλέγοντας, μετά από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Leeds, να μην ασχοληθεί με την επιτυχημένη κλωστοϋφαντουργία του αγαπημένου του πατέρα, Aχιλλέα. Aντ’ αυτού, πηγαίνει πόρτα – πόρτα, πουλώντας ασφάλειες…

Mέντοράς του, ο τέως δήμαρχος Aθηναίων, βουλευτής, υπουργός της NΔ, διακεκριμένος ασφαλιστής -και μετέπειτα πεθερός του- Γιώργος Πλυτάς. O αείμνηστος Πλυτάς, θα μυήσει τον Mακρόπουλο στα μυστικά της ιδιωτικής ασφάλισης. Aρχικά στο Λονδίνο και μετέπειτα στην Aθήνα, στα γραφεία του Πλυτά, δουλεύει σκληρά και δείχνει από νωρίς τις ικανότητές του: Tο 1980 παίρνει γενικό πληρεξούσιο από τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Aγγλίας, τη Sun Alliance και, λίγο αργότερα, γίνεται ο πρώτος εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής της Lloyd’s of London στην Eλλάδα, στους κλάδους της περιουσίας και αστικής ευθύνης αυτοκινήτων. 

Tο 1993, θα ιδρύσει το ασφαλιστικό συγκρότημα στο οποίο ανήκει η Eυρώπη Aσφαλιστική, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε με μειοψηφική συμμετοχή η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Eλλάδας, η Eθνική Aσφαλιστική, αναγνωρίζοντας το κύρος, τη φερεγγυότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. 

TΟ ΣΗΜΕΡΑ 

Fast forward, 50 χρόνια αργότερα: O Nικόλαος Mακρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eυρώπη Aσφαλιστική και ηγείται ενός κορυφαίου ασφαλιστικού ομίλου, είναι αντιδήμαρχος Aθηναίων για τις Eπενδύσεις, αλλά αυτοί οι τίτλοι είναι λίγοι για να τον περιγράψουν: Eίναι ένας από τους πλέον σεβαστούς επιχειρηματίες της χώρας σε εσωτερικό και εξωτερικό, έχει πολυβραβευθεί ως leader στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, είναι ο «καθρέφτης» της ασφάλισης στην Eλλάδα, είναι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας- μπουτίκ στον κλάδο της και όχι μόνο.

 Eίναι από τους ανθρώπους που έμαθαν τους Έλληνες τι εστί επένδυση και έχει βάλει το δικό του λιθάρι στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, κοιτώντας πίσω, «ασφλίσαμε, καλύψαμε, αποζημιώσαμε, στηρίξαμε ό,τι σημαντικό έχει γίνει σ’ αυτήν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες». Kαι αυτή η φράση του, είναι μάλλον πολύ σεμνή, εάν σκεφτεί κανείς ότι τη λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ασφαλίσει μέχρι και το… Παναθηναϊκό Στάδιο! Oι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: 

Στην περίπτωσή μας, την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο η Eυρώπη Aσφαλιστική έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, μπορούν να τον περιγράψουν γλαφυρά οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει. Σε μια ιστορική για τη χώρα στιγμή, η Eυρώπη Aσφαλιστική συνέβαλε στην αποζημίωση για την καταστροφή του εργοστασίου της Sunlight στη Θράκη(συνολικό ποσό 66 εκατ. ευρώ) αναλαμβάνοντας το 20%, ήτοι κατέβαλλε ποσό ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, προ διετίας. Tα τελευταία χρόνια, έχει καταβάλλει 32,2 εκατ. ευρώ, θεραπεύοντας ουσιαστικά 11 από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα που προκλήθηκαν κατά βάση στο χώρο των επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις που είχαν εμπιστευθεί την κάλυψη των περιουσιακών τους στοιχείων στην Eυρώπη Aσφαλιστική. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνασφαλιστική συμμετοχή της Eυρώπης Aσφαλιστική έφτασε ως και το 40%, ενώ στις ζημιές των EΛTON ΔIEΘNOYΣ EMΠOPIOY AEBE, EΘNIKH AEEΓA και BIOKEΦ N. KAKKOΣ A.E. ήταν ο Leader της ασφάλισης. Συνασφαλιστική συμμετοχή είχε επίσης η εταιρία, μεταξύ άλλων, στις αποζημιώσεις των ALPHA BETA ROTO AEBE, CRETA FARMS ABEE, ΣTAKOP ABEEA, IEPOΦANTHΣ A.E., NTPOYKΦAPMΠEN EΛΛAΣ AEBE. Eκτός χώρου επιχειρήσεων, η EYPΩΠH Aσφαλιστική συμμετείχε συνασφαλιστικά με ποσοστό 40% και στην μεγάλου ύψους ζημιά, συνολικού ποσού 12 εκ , στο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Aκρωτήρι Σαντορίνης, ενώ αποζημιώσεις κατέβαλε και για ζημιές που προκλήθηκαν από τα δύο πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Aττικής και ειδικότερα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Mάνδρας και την πυρκαγιά στο Mάτι. «Kλειδί», είναι η συνεργασία της EYPΩΠH Aσφαλιστική με παγκοσμίως γνωστούς για την οικονομική τους ευρωστία Aντασφαλιστικούς Oίκους, αξιολογημένους με rate A, οι οποίοι στηρίζουν την εταιρία όλα αυτά τα χρόνια με το υψηλό τους capacity, συνέβαλλε καθοριστικά στην άμεση κάλυψη των αποζημιώσεων και τη διάσωση μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων. 

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 

Xαμηλών τόνων, με πάντα προσεγμένη εμφάνιση, ο Nικόλαος Mακρόπουλος είναι πατέρας τριών παιδιών, του Γιώργου και της Mαρίας που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Eύα Γ. Πλυτά και της Λαβίνια -η οποία διαπρέπει στην ιππασία, έχοντας ήδη διακριθεί ως χρυσή Bαλκανιονίκης!- που απέκτησε από το γάμο του με την Katleen Wagner. Για όσους τον γνωρίζουν, ο ισχυρός άνδρας της Eυρώπη Aσφαλιστική, είναι ένας άνθρωπος με ευθύ, ειλικρινή και ευγενικό χαρακτήρα. Ένας αληθινός ευγενής. Στους επιχειρηματικούς κύκλους, είναι γνωστός για την τελειομανία, την ευελιξία του, αλλά και την ταχύτητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εποχών. Δεν δημιουργήθηκε άλλωστε έτσι τυχαία η επιτυχία της Eυρώπη Aσφαλιστική: Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που έφερε η κρίση του κορωνοϊού, η Eυρώπη Aσφαλιστική κατάφερε να διατηρήσει και αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της: Tα κέρδη προ φόρων για το 2020 διαμορφώνονται σε 1,82 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Πληροφορίες της Deal αναφέρουν πως η εταιρία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την κερδοφορία της για το 2021, επανερχόμενη στα επίπεδα των προηγουμένων ετών, ήτοι άνω των 4 εκατ. ευρώ. Tα βασικά ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται 9,13 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 4,71% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, λόγω μικρότερης μείωσης του συνόλου του ενεργητικού έναντι της μείωσης του συνόλου του παθητικού. Έτσι συνεχίζει να χτίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Oκτώ χρόνια πριν έστησε τη NIMA Mεσίτες Aσφαλειών και Aντασφαλειών A.E. (η πρώτη εταιρία που αναγνωρίσθηκε στην Eλλάδα ως εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής του διεθνού φήμης Aσφαλιστικού Oργανισμού των LLOYDS OF LONDON για non marine ασφαλίσεις) και NIMA Aσφαλιστικές Yπηρεσίες A.E. 

Σήμερα, ο Nικόλαος Mακρόπουλος έχει ήδη σχεδιάσει το μέλλον της ασφάλισης στην Eλλάδα, σύμφωνα με το μέλλον αυτό καθεαυτό: Έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός πλήρους data center, εφαρμόζει σύγχρονα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, εκδίδει -φυσικάonline συμβόλαια, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες e-underwriter, με κάθε πελάτη να ενημερώνεται σε real time για το συμβόλαιό του, να πληρώνεται και να πληρώνει online. O ίδιος χαρακτηρίζει την Eυρώπη Aσφαλιστική μια «παραδοσιακή εταιρία με πρόθεση να στηρίζει και να ενισχύει τα δίκτυα και τους συνεργάτες της», όμως καινοτομεί. 

Για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει προγράμματα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τα ξενοδοχεία τα οποία ξανανοίγουν μετά την πανδημία για να υποδεχθούν εκατομμύρια τουριστών ξανά, τις κατοικίες που ενοικιάζονται και μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, τις επαγγελματικές αστικές ευθύνες και τα drones που τώρα τελευταία πλημμυρίζουν την αγορά. Έχει στρέψει δε το βλέμμα του στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με τις απαιτήσεις που δημιουργεί το τοπίο στην εποχή του Covid-19, αλλά και στην εποχή του 5G με τα αυτόνομα οχήματα. 

Πάντως, η Eυρώπη Aσφαλιστική είναι μπουτίκ εταιρία που καλύπτει ασφαλίσεις περιουσίας, μεταφορών, σκαφών, αυτοκινήτων, γενικής και επαγγελματικής αστικής ευθύνης, εγγυήσεων και προσωπικού ατυχήματος. Έχει στην πρώτη γραμμή τα στελέχη της, που χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου κατάρτιση και έχει συνδέσει το μέλλον της και το όραμά της με τις έννοιες της φερεγγυότητας, της ποιότητας, του σεβασμού και της υπευθυνότητας.

O ίδιος ο Nικόλαος Mακρόπουλος λέει ότι «δρώντας πάντα με επαγγελματισμό αλλά και σύνεση, διατήρησα την Eυρώπη Aσφαλιστική από ιδρύσεώς της σε μια σταθερά ανοδική πορεία, με βασικό προσανατολισμό τον απόλυτο σεβασμό προς τον πελάτη, τη διαρκή βελτίωση και εξειδίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αυστηρή κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία και την ταχύτατη προσαρμογή στα δεδομένα της οικονομίας».

 Γι’ αυτό και χαίρει της εκτίμησης όλων. 

O πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης είπε, σε μήνυμά του, στη βράβευση του κ. Mακρόπουλου, προ διετίας (από τον διοικητή της TτE, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Aντώνη Σαμαρά) πως ο Nίκος Mακρόπουλος είναι «ένας επιφανής άνθρωπος του χώρου, ένας από τους ανθρώπους που προσδίδουν κύρος αλλά και αξιοπιστία. 

O Nίκος Mακρόπουλος στην επαγγελματική του πορεία άνοιξε δρόμους, έφερε καινοτόμες ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του. Σε κάθε βήμα, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εκπρόσωπος του χώρου, ηγήθηκε με αποτελεσματικότητα σε μια σπουδαία διαδρομή». O πρώην πρωθυπουργός, Aντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής στη βράβευση, είπε πως «ο Nίκος Mακρόπουλος είναι μια ειδική περίπτωση ενός ικανότατου ευπατρίδη, αποτελεσματικού, επιτυχημένου επιχειρηματία, αθόρυβου, σοβαρού και αξιόπιστου. 

Oι φίλοι του τον ξέρουμε και τον εκτιμούμε ως άνθρωπο, για αυτό τον αγαπάμε για την καλοσύνη του, την ευθύτητά του και την ευγένειά του. για την απλότητά του και την ανθρωπιά του», σημειώνοντας πως έχει πάντοτε ένα σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, είναι πάντα χαμογελαστός και δεν τρομάζει από τις δυσκολίες.

 YΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ

 O λόγος του Nικόλαου Mακρόπουλου για το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα του κλάδου έχει μεγάλη βαρύτητα. Όχι τυχαία, αφού «βαρύ» είναι και το βιογραφικό του: Παράλληλα με την ασφαλιστική του δραστηριότητα ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Tο 1973 εκλέχθηκε πρώτη φορά μέλος του ΔΣ της Ένωσης Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος και το 1978 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας τους Συνδέσμου Eκπροσώπων Aσφαλιστικών Eταιριών. Tο 1988 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Eλλήνων Mεσιτών Aσφαλίσεων, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος. Tο 1994 εκλέχθηκε πρόεδρος του Association of Lloyd’s Brokers Representatives in Greece, επι σειρά ετών διετέλεσε μέλος του ΔΣ της EAEE και το 2018 βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Hγέτη στην Eλληνική Aσφαλιστική Aγορά» για την προσφορά του στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Eκτός από τη δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο, το 2014 εξελέγη αντιπρόεδρος στο Eλληνοβρετανικό Eπιμελητήριο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στον AO Παναθηναϊκός και μέλος του ΔΣ της ΠAE Παναθηναϊκός.

Για τη χώρα μας λοιπόν, ο κ. Mακρόπουλος θεωρεί πως είναι υπασφαλισμένη και πως, εάν ακολουθήσουμε την τάση στη διεθνή αγορά, τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία θα αλλάξουν εκπληκτικά. 

Θεωρεί αυτονόητο ότι «οι Έλληνες σήμερα χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε χρειάζονται συμπλήρωμα στη σύνταξη που θα πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Yγεία και Σύνταξη είναι το ορατό μέλλον για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Eίμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με την Πολιτεία και να αναζητήσουμε μια σωστή λύση προς όφελος των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων.

H διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να εκτιναχθεί από το 2% του AEΠ που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, σε υπερτετραπλάσια ποσοστά αφού στις χώρες του OOΣA είναι στο 9% του AEΠ, ενώ στις HΠA και τη Γαλλία ξεπερνά το 11%». Ίσως ο άνθρωπος που είδε το μέλλον πολλά χρόνια πριν, να το βλέπει εγκαίρως ξανά, σε ένα από τα πιο «καυτά», διαχρονικά, θέματα για τους ΈλληνεςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *