Σε άμεσο κίνδυνο οι συντάξεις του ΙΚΑ αν δεν δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση

Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση έως 1,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να είναι σε θέση να καταβάλει πλήρεις τις συντάξεις στους συνταξιούχους του ενώ το 2013 το ταμειακό πρόβλημα θα γίνει οξύτερο αν τα έσοδα εξακολουθήσουν να μειώνονται εξ´ αιτίας της υφεσιακής πολιτικής και της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων.
Το σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος μιλώντας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
1. Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει απορροφήσει στο 9μηνο το 87,9% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης!
2. Τα έσοδα στο οκτάμηνο του 2012 είναι κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 18-19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και φτάνουν τα 522 εκατ ευρώ το μήνα, δηλ τα 6,240 δις σε ετήσια βάση. Αν αφαιρεθεί η κρατική επιχορήγηση που ήδη εχει απορροφηθεί (4,1 δις ευρώ) τα έσοδα περιορίζονται στα 10,3 δις ευρώ όταν οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων θα είναι τουλάχιστον 11,08 δις ευρώ. Δηλ θα λείψουν 780 εκατ ευρώ και συνολικά 1,430 δις αν αφαιρεθεί και η προκαταβολή των 650 εκατ ευρώ του 2012 που είχε δοθεί στα τέλη του 2011 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες για πληρωμές.
3. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για να περιοριστεί, με βάση και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία, η εισφοροδιαφυγή των 6 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στις νέες προωθούμενες σε περικοπές.
“Χωρίς την κρατική επιχορήγηση και με αυτόν τον κατήφορο, οι συντάξεις το 2013 θα έπρεπε να πέσουν στα…400 ευρώ κοντά δηλ στο εγγυημένο, με βάση τον Ασφαλιστικό νόμο, βόηθημα των 360 ευρώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε” κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *