Σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Πως θα διαμορφωθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών;

Το νέο  ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 20 του Γενάρη, στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον, ούτε ως επείγον). Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης σε συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η συνδικαλιστική οργάνωση.

Στο νέο νομοσχέδιο μία από τις βασικότερες αλλαγές είναι  η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών που θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ( μη μισθωτοί)

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση σε αντικατάσταση των εισφορών που ισχύουν με τον νόμο Κατρούγκαλου θα δημιουργηθούν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής που θα ξεκινούν από τα 210 ευρώ( που θα είναι η κατώτατη υποχρεωτική) και κλιμακώνονται ως εξής: Στη δεύτερη κατηγορία οι εισφορές φτάνουν τα 252 ευρώ, στην τρίτη τα 302, στην τέταρτη τα 363, στην πέμπτη τα 435 και στην έκτη τα 566

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν την ευχέρεια κάθε χρόνο, αν το επιθυμούν, να αλλάζουν και κατηγορία εισφορών 

Για τους νέους ασφαλισμένους (πρωτοασφαλισμένους) για τα πρώτα  5 χρόνια ασφάλισης θα υπάρχει ειδικό ευνοϊκό καθεστώς με μηνιαίες εισφορές ύψους 126 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 93 ευρώ αφορούν την κύρια σύνταξη. και τα 33 την υγεία. 

Οι νέες οι εισφορές θα καθορίζουν και το ποσό της σύνταξης. Έτσι όσοι θα πληρώνουν εισφορές στις μεγαλύτερες κατηγορίες θα λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις.   

Σημειώνεται πως η κατώτατη εισφορά με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν 185 ευρώ και με το νέο καθεστώς θα φτάσει τα 210 ευρώ.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

1 Comment

  1. ενας εργαζομενος που βγηκε συνταξη το 2006 στα σωματα ασφαλειας με27 χρονια 6 μηνες και 25ημερες πραγματικης υπυρεσια στο σωμα , στο στρατο ειχε 2χρονια 6μηνες και 13ημερες τα οποια τα πληρωσε δηλαδη με 30χρονια 1μηνα και8ημερες, τοτε βγηκε με 35πεντικοστα σε πληρη συνταξη. τοτε ειχα στο ΙΚΑ 1052ημερες ασφαλιση οταν πηγα να τα καταθεσω και αυτα με ενημεροσαν οτι δεν μετρανε γιατι πηρα πληρη συνταξη. Τωρα με την αναπροσαρμογη των συνταξεων με τον νομο ΒΡΟΥΤΣΗ θα τα περιλαμβανει μεσα και αυτα τα ενσυμα μου που ειναι 1052

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *