Σε ποιες περιπτώσεις και πως διαγράφονται οφειλές για παράλληλες εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην Εφημερίδα Έθνος έχουν υπογραφεί υπουργικές αποφάσεις, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς ασφάλισης.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα για την έκδοσή των υπουργικών αποφάσεων απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το μηχανογραφικά σύστημα υποδοχής των αιτήσεων.
Επίσης σημειώνει οτι με την υποβολή της αίτησης από τον οφειλέτη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ΚΕΑΟ θα παγώνει τα αναγκαστικά μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αμφισβητούμενων χρεών.
Οι υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τις τρεις πρώτες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 και την απαλλαγή από πρόσθετα τέλη τόκους προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.
Νέοι ασφαλισμένοι ΙΚΑ-ΟΑΕΕ

Υπάγονται νέοι ασφαλισμένοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1993 και μετά σε περίπτωση πολυαπασχόλησης.
Προϋπόθεση υπαγωγής του αιτούντος στις διατάξεις του νόμου που διαγράφει τις οφειλές Ν. 4554/2018 είναι η πλήρης πραγματική ασφάλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην ασφαλιστικό φορέα.
Δηλαδή βασική προϋπόθεση για να διαγράψει ο νέος ασφαλισμένος-παράλληλα απασχολούμενος τον όγκο σωρευμένων χρεών στον ΟΑΕΕ είναι να αποδεικνύεται πλήρης ασφάλιση στο ΙΚΑ για την επίμαχη περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως οι μισθωτοί με μπλοκάκι απαλλάσσονταν από τον ΟΑΕΕ αλλά έπρεπε να επιλέξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα με δήλωσή τους μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης.
Για όσους δεν είχαν ασκήσει μέσα στην εξάμηνη αυτή προθεσμία το δικαίωμα επιλογής καθίστατο υποχρεωτική η ασφάλιση στον φορέα εκείνο όπου υπαγόταν η πρώτη κάθε φορά αναληφθείσα εργασία.
Το 2014 μάλιστα ορίστηκε πως για όσους προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα επιλογής φορέα εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.
Για όσους δεν συμπλήρωναν τα 25 ένσημα ανά μήνα η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίστατο υποχρεωτική για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης δραστηριότητας που ακολουθούσε την τελευταία εξαίρεση ή συνέχιση/παράταση της εξαίρεσης ΟΓΑ-ΟΑΕΕ.
Μικροεπαγγελματίες
Καλύπτονται όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής του αιτούντος στις διατάξεις του νόμου που διαγράφει τις οφειλές είναι • η πλήρης πραγματική ασφαλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφαλισης και
• η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην ασφαλιστικό φορέα.
Οι νομοθετικές προβλέψεις για την υπαγωγή των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων με έδρα σε μικρά νησιά π.χ κάτω των 3-100 κατοίκων και μικρά χωριά ή οικισμούς π.χ κάτω των 2.οοο κατοίκων στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια τροποποιήθηκαν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αλληλοεπικαλύψεις ασφαλιστικών χρόνων ανάμεσα στα δύο πρώην Ταμεία.
Για παράδειγμα ένα μικρό καφενείο σε ένα χωριό που υπαγόταν λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων στον ΟΓΑ και απαλλασσόταν από τον ΟΑΕΕ μπορεί να βρεθεί για μια περίοδο με οφειλές στον ΟΑΕΕ λόγω αλλαγής των πλήθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων.
Αν αποδειχθεί πως για την επίμαχη περίοδο δεν έχει οφειλές στον ΟΓΑ και κατέβαλλε κανονικά τις εισφορές του θα μπορεί τώρα να αιτηθεί τη διαγραφή των χρεών στον ΟΑΕΕ για την ίδια περίοδο εφόσον καλύπτεται από τις νομοθετικές διατάξεις.
ΟΑΕΕ-ΤΣΠΕΑΘ Δημοσιογράφοι
Υπάγονται δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι είχαν πρω τοασφαλιστεί έως 31 Δεκεμβρίου 1992 προερχόμενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ που διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.
Προϋποθέσεις υπαγωγής είναι
• η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα
και • η πλήρης πραγματική ασφαλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφαλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον ασφαλιστικό φορέα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

2 Comments

 1. Απευθυνομαι προς καθε γνωστη του θεματος σε αναζητηση απαντησεων και βοηθειας.

  Μετα την συνενωση των ταμειων ΤΕΒΕ & ΤΑΕ κριθηκα υποχρεος καταβολης ασφαλιστικων εισφορων και στα δυο ταμεια, στο μεν ΤΕΒΕ λογω της ιδιοτητας μου ως βιοτεχνης (γυν. ενδυματα), στο δε ΤΑΕ ως εμπορος με καταστημα λιανικης (των ιδιων προιοντων).

  Παρ’ολες τις διαμαρτυριες μου προς τους υπαλληλους του ΟΑΕΕ, δηλαδη πως γινεται να πληρωνω εισφορες σε δυο ταμεια κα να παρω συνταξη απο το ενα, η, γιατι επι σειρα ετων ο νομος απαιτουσε ασφαλιση σε ενα μονο ταμειο, η, γιατι για να παρω ασφαλιστικη η φορολογικη ενημεροτητα αρκουσε το ενα ταμειο, επεφτα σε ενα τοιχο γραφειοκρατιας αλλα κυριως αγνοιας και ευθυνοφοβιας απο τους αρμοδιους του ΟΑΕΕ.

  Οταν ρωτησα αρμοδιο υπαλληλο που επρεπε να απευθυνθω για να καταθεσω την διαμαρτυρια μου και τους λογους των αντιρρησεων μου ανακοινωσε οτι δεν εγνωριζε αλλα και οτι ειχα χασει πλεον το δικαιωμα ενστασης των 20 η 30 (δεν θυμαμαι ακριβως το περιθωριο) ημερων απο την εκδοση της αποφασης.
  Αυτο συνεβη διοτι η αποφαση μου εσταλη με απλο ταχυδρομειο σε απλο φακελο (οχι τον συνηθισμενο φακελο με την ενδειξη ΟΑΕΕ με το διαφανο τμημα για το ονομα και την διευθυνση) τον οποιο οταν ανοιξα ειδα οτι η ημερομηνια της αποφαση ηταν ηδη πανω απο 30 ημερες απο την ξηψη της επιστολης. Τυχαιο?

  Επειδη η υποτιθεμενη υποχρεωση μου στο δευτερο ταμειο αριθμουσε πολλα χρονια πριν, μου καταλογιστηκαν τα επιτοκια της εποχης της υποχρεωσης, τα οποια εφθαναν και το τρομακτικο ποσοστο του 3%/μηνα.
  Απο τοτε, ηδη 3,5 χρονια πληρωνω ανελιπως ενα σημαντικο μηνιαιο ποσον (825 Ευρω/μηνα – ρυθμιση 100 δοσεων) το οποιο εχει γονατισει οικονομικα τον οικογενειακο μου προυπολογισμο. Παραλληλα βεβαιως πληρωνω και τις τρεχουσες εισφορες στον ΟΑΕΕ εφ οσον διατηρω την επιχειρηματικη μου ιδιοτητα.

  Εν κατακλειδει, θεωρω οτι ολοι εμεις που εμπιπτουμε στην περιπτωση αυτη ειμαστε θυματα παρανοησης, παρερμηνιας, κακης εκτιμησης/μεταφρασης των νομων που διεπουν την κοινωνικη ασφαλιση και γενικα της αδιαφοριας απο τους αρμοδιους να δωσουν λυση σε αυτη την αδικια εις βαρος μιας μικρης μεριδας ασφαλισμενων, κυριως παραγωγων (ΤΕΒΕ) με παραλληλη λιανικη πωληση των ιδιων προιοντων (ΤΑΕ).

  Εστω και τωρα θα εκτιμουσα καθε καλοπροερετη απαντηση στο προβλημα μου.
  Ευχαριστω που αναγνωσατε την επιστολη μου.

  1. Ισως καλύτερα ειναι το προβλημα σας αυτο να το εκθέσετε στην κοινότητα ΟΑΕΕ ΔΡΑΣΗ Τωρα στο Facebook που είναι δραστήρια σε θέματα που απασχολούν ασφαλισμενους του τέως ΟΑΕΕ
   Κάντε κλικ εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *